Lugeja küsib: kes hüvitab avariiohvrile ravimise ajal saamata jäänud palga?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Marko Saarm / Sakala

«Sattusin selle aasta aprillis avariisse. Süüdlane on autojuht, kes tegi punase tule ajal vasakpööret.  Mina sõitsin mootorrattal veokile  külje pealt sisse, kuna auto keeras mulle ette. Sain mitmeid põrutusi ja murdsin käeluu. Kindlustus kandis mootorratta maha, hävis ka sõiduvarustus,» kirjutab küsija.

«Olin sunnitud luumurru ja põrutuste tõttu olema kaks kuud ametlikul haiguslehel. Kuna töö on füüsiline, kestis paranemine kokku ligemale kolm kuud. Minul aga algavad probleemid seoses Soomes töötamisega. Taotlesin Soome haigekassalt kodusoldud päevade eest haiguspäevarahasid. Sain sealt aga eitava vastuse, põhjendusega, et tegemist on Eesti pinnal toimunud liiklusõnnetusega. Kõik sellega seotud kahjud peab korvama mulle süüdlase liikluskindlustus.

Siit tekibki mul küsimus - kes korvab mulle tööl käimata jäänud päevad? Kellelt peaksin seda küsima, kas esitada kahjunõue süüdlasele või tema kindlustusele? Saan aru, et vastaspoole kindlustus korvab mulle varalise kahju nagu  mootorratas, varustus ja ravimid, mis on kulunud tervise parandamisele. Kuid tööl käimata jäänud päevad ehk kaks kuud eemalolemist? Lisaks veel kahenädalane haigusleht aasta täitumisel peale operatsiooni, mil eemaldatakse käe seest sinna luu toestuseks asetatud metallplaadid,» küsib lugeja.

Vastab Lauri Potsepp Eesti Liikluskindlustuse Fondist.

Kahju põhjustanud sõiduki juhi liikluskindlustuse kindlustusandja hüvitab muu hulgas ka ajutisest töövõimetusest tingitud kahju liikluskindlustuse seaduses sätestatud ulatuses. Kindlustusandja hüvitab kannatanu sotsiaalmaksuga maksustatud tulu vähenemise ajal, mil isik oli liikluskindlustuse juhtumi läbi töövõimetus (näiteks kohe peale liiklusõnneust ja ka hiljem näiteks vajaliku taastusravi ajal).

Esitage kahju hüvitamise nõue kahju põhjustanud sõiduki juhi liikluskindlustuse kindlustusandjale. Osas, mille puhul kindlustusandjal kahju hüvitamise kohustust ei ole, saate esitada nõude kahju põhjustajale.

Loe lisaks nõuandeid samal teemal või küsi tasuta nõu vastused.ee lehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles