Mesilaste kadumine kergitab mandlite hinda

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mandlite kallinedes kerkivad ka kõikide maiustuste ja snäkkide hinnad, mis neid sisaldavad.
Mandlite kallinedes kerkivad ka kõikide maiustuste ja snäkkide hinnad, mis neid sisaldavad. Foto: SCANPIX

USA põllumehed  hoiatavad, et mandlite hind kerkib lähiajal märgatavalt, kuna istandustes  ei jätku puude tolmeldamise jaoks mesilasi.

Kuna mesilasi jääb haiguste tõttu vähemaks, siis võib tänavune USA mandlisaak kahaneda 800 000 tonni võrra, vahendab Telegraph Minteci uurijaid. Mesilastepõua tõttu on mandlikasvatajad sunnitud rentima tarusid hinnaga 150 USD (111 eurot). Mõned põllumehed on pidanud ühe taru eest maksma ka 200 USD (148 eurot). See aga mõjutab mandlite müügihindu, mis on kerkinud viimase kaheksa aasta kõrgeimale tasemele.

Mesilaste kadumise põhipõhjuseks peetakse nn pere kokkukukkumise sündroomi, mille puhul töömesilased mesitarudest ootamatult kaovad, jättes nii mõneski piirkonnas veerand tarudest tühjaks. Teiseks mesilindude kadumise põhjuseks võib olla varroatoos. Keskkonnakaitsjad süüdistavad mesilaste hukus ka saastatust, pestitsiide ja kahjureid ning kliimamuutusi, samas kui mõne uurija arvates võib selle põhjuseks olla reisistress, mida mesilased kogevad, kui neid viiakse ühest istandusest teise.

Probleemid California istandustest on juba tõstnud mandlite hinda maailmaturul. Hinda kergitab omakorda aina kasvav nõudlus mandlite järele Hiinas ja Kesk-Aasias.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles