Lugejate vihjed: kus on pealinna parimad pisikesed pirukapoed?

Tallinncity kontrollkahvel
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tallinncity üleskutsele reageerinud lugejad saatsid hiljuti meile mitmeid vihjeid, mida uurisime. Selgub, et pealinna parimad pirukapoed hoiavad kvaliteeti kõrgel ning on rahva seas nii popid, et  õhtupoolikul pirukajahile minnes ei pruugi küpsetisi enam ollagi.

Kontrollkahvel ei põiganud seekord sisse üldtuntud pagariäridesse nagu Narva kohvik, Vesivärava pagariäri, Nikolaj, Pagaripoisid jt., sest vaatluse all olid just pisemad pagaripoed, mida ehk veel nii hästi ei tunta.

Biscotti

Veerenni-Tatari tänava alguse kant on muutumas tõeliseks pagaripiirkonnaks. Kontrollkahvli pirukareid sai alguse Biscottist (Uus-Tatari 16). Esmaspäevast reedeni kella 10-19 avatud kohvik rõõmustab pirukafänne ehedate pärmitaignapirukatega: sisu on ohtrasti ning kõik küpsetised näevad välja nii, et tahaks ilma pikemata hambad sisse lüüa.

Iseäranis rõõmustav on soolaste pirukate lai valik: suured kana-seenepirukad, kapsapirukad, pisikesed muna-sibulapirukad ning mõistagi otsast otsani mahlase sisuga täidetud toekad lihapirukad. Magusate küpsetiste fänne rõõõmustab kindlasti suupärane vaarikapirukas, mille sisu peidab terveid marju. Kohapeal saab aga nii küpsetisi-kohvi kui ka toekamat lõunasööki.

Pagariliisu

Vana-Veerenni tänavanurgalt ära keerates hakkab silma Pagariliisu äri (Vana-Veerenni 7). Pisikese kohvipoe vitriinis torkavad silma ennekõike isuäratavad koogid ja tordid. Pirukad tehakse kohapeal pärmi- lehttaignast, peamiselt täidetakse tellimusi ja toimub kaasamüük. Pagariäri on avatud tööpäevadel 9-17.30 ja laupäeval 10 – 16.

Lyon

Õismäel, Ehitajate tee veeres sõitjaid suure sildiga tervitav Lyon (Meistri 22, ärihoones)on uus prantsuspärane kohvik ja pagariäri, mille loojaks ja hingeks on oma ammuse unistuse teostanud endine Selveri keti tegevdirektor Iivi Saar.

Lyoni peakokk on laialdaste rahvusvaheliste kogemustega Mihkel Heinmets, kelle sõnul on kaubamärgiks kvaliteet ja värskus, mis peavadki üht prantsuspärast boulangerie’d iseloomustama. «Lyonist leiavad varased ärkajad ja tööle tõttajad juba 7.30 hommikupudru ning värsked saiakesed, samuti pakume hõrke lõuna- ja õhturoogi ning hoolikat veinivalikut,» rääkis ta.

Lyoni küpsetistes kasutatakse vaid parimat: croissantid on tehtud võiga, nii nagu peab, ning šokolaadisaiakesed sisaldavad ehtsat tumedat šokolaadi. Prantsusmaalgi väiketööstuses kasutatav Bongard küpsetusahi võimaldab teha ehtsaid prantsuse baguette, millel on krõbe koorik, aga pehme sisu. Lyoni suurimad müügihitid on rikkaliku sisuga ekleerid, ärion avatud esmaspäevast neljapäevani 7.30 – 22, reedel 7.30 – 23, laupäeval 9 – 23 ja pühapäeval 9 – 20.

Kübarakohvik

Nõmme idülli peitunud Kübarakohvik (Mai 2) sulandub oma romantilise interjööriga ideaalselt ümbritsevasse keskkonda. Põhirõhk Evi Laurimanni juhitud kohvikus on maitsval ja tervislikul hooajakaubal: hilissügisel rõõmustavad pirukasõpru porgandipirukas ja porgandistruudel singiga, kõrvitsapirukas ja –struudel, kuid ei puudu ka punapeediga odrajahukarask. Lõunatajad saavad süüa suppi, juurde mõistagi ampsata pirukat. Kübarakohvik on avatud esmaspäevast laupäevani, kell 11-20.

Linda Line’i kohvik

Pealinna üks paremini varjatud pirukasaladusi on Linda Line’i kohvik Põhja-Tallinnas (Ädala 4). Väikese tagasihoidliku sildiga kohvik silmapaismatus tööstushoones pakub maitsvaid küpsetisi, mis valmivad taignast lõpptooteni kohapeal ega sisalda säilitusaineid. Tõeliselt suussulav amps on Linda Line’i kohviku küpsised, mida ilma liialdamata võib pidada parimateks linnas. Toekama tahtjad saavad kohvikus ka lõunat süüa. Kohvik on avatud esmaspäevast reedeni kell 7.45 – 16.30.

Copy
Tagasi üles