Toiduliit: tehases valmiv toit on sama kvaliteetne kui koduköögis

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sirje Potisepp.
Sirje Potisepp. Foto: Toomas Huik

Toiduliidu juht Sirje Potisepp ütles, et on vale arvata, et niipea kui mängu tulevad masinad, muutub toidu kvaliteet halvaks. Toidutööstuses valmivad tooted range kontrolli all.

«Toidu tööstuslik tootmine on sarnane koduköögis toidu valmistamisega. On äärmiselt vale arvata, et niipea kui mängu tulevad masinad, muutub kõik kohe halvaks,» rõhutas toiduliidu juht Sirje Potisepp tänasel ümarlaual, kus arutati Eestis pakutava toidu kvaliteedi üle.

Kvaliteedi tagab Potiseppa sõnul see, et toidutööstuses valminud toiduained on tehtud värskest ja kvaliteetsest toorainest, puhastes ja kontrollitud tingimustes, meistrite käe all.

«Meie peamine eesmärk on tagada ohutu toit ja selleks töötab meie juures igapäevaselt kuus toidu- ja veterinaarameti ametnikku,» ütles Atria lihatööstuse juht Olle Horm. «Sealt edasi tulevad tarbija maitse- ja muud eelistused.»

Põllumajandusministeeriumi toiduohutuse osakonna juhataja Martin Minjajevi sõnul on kvaliteet väga lai mõiste, mida ei ole võimalik mõõta, ega seetõttu ka riigi tasandil reguleerida. «Mõne jaoks on oluline maitse, teise jaoks päritolu, kolmanda jaoks pakend, Euroopa tasandil on jõutud siiski selleni, et kvaliteedi standardit ei ole mõtet defineerida. See tekitaks pigem arusaamatust. Ja seepärast on kokku lepitud, et räägime ohutusest.»

Aeg-ajalt ilmub eri väiteid ühe või teise toiduaine tervislikkusest või ebatervislikkusest, kuid seejuures jäetakse mainimata, et määravad on tarbitavad kogused, jõuti ümarlaual järeldusele. «Uuringutes antakse katsealustele sadu kordi rohkem mingit toitainet ja analüüsitakse siis selle mõju. Normaalne inimene aga nii ju ei toitu ning seepärast ei pea lastel kommide söömist ära keelama. Oluline on jälgida, et sellega ei liialdataks,» rõhutas toitumisteadlane Mai Maser.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles