Banaan ja rosinad rikuvad hambaid

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hammastele mõjuvad kahjulikult ka banaanid.
Hammastele mõjuvad kahjulikult ka banaanid. Foto: SCANPIX

Kliinik 32 hambaarst dr Martin Martma sõnul mõjutavad toitude ja jookide puhul hambaid enim suhkrusisaldus, happelisus ning konsistents.

«Osa toiduaineid kitib end hammaste külge ning kui nad on ka happelised või suhkrurikkad, võivad nad teha hammastele palju rohkem kahju kui mõni teine sama tüüpi toiduaine,» rääkis dr Martma.

«Paljudele tuleb näiteks üllatusena, et hammastele mõjuvad kahjulikult banaan ja rosinad – nad on kõrge suhkrusisaldusega ning kleepuva konsistentsi tõttu kitivad end hammaste külge, kus happerünnak ja bakterid saavad rahus oma töö teha. Nii et happerünnaku tõrjumiseks tuleks kohe loputada suud puhta veega või närida ksülitooliga närimiskummi,» tõi dr Martma näite.

Toitumise puhul on hammaste jaoks kõige olulisem saada piisavalt kaltsiumi, mis soodustab luustumist ja luu tugevust, ning piisavalt aega happerünnakust taastumiseks. Süües ja juues tekib suus happerünnak, mis muudab hambavaaba pehmeks veel mõneks ajaks pärast söömise lõppu.

Arst toonitas, et seetõttu on oluline jälgida, kui tihti me sööme-joome ning kuidas õigesti happerünnak peatada. Iga söögikorra vahele peab jääma vähemalt 2-3 tundi, et hambad saaksid happerünnakust taastuda. Näksida ega juua muid jooke peale vee ei ole vahepeal hea, kuna hammaste jaoks läheb see uue söögikorrana kirja.

«Tasub meelde jätta reegel «1:3». Kui happerünnak on kestnud pool tundi, siis hambavaap taastab oma endise tugevuse 1,5 tunniga. Kusjuures happerünnak toimub söömise ajal, aga võib kesta ka pärast söögikorra lõppu edasi, kui ei peata seda näiteks ksülitooliga nätsu närides,» ütles dr Martma.           

Arst lisas, et kindlasti ei tohiks kohe pärast sööki hambaid pesema tõtata. «Tegelikult pole kindlamat viisi oma hammastest ilma jääda, kui näiteks pärast happeliste jookide või söökide tarbimist kohe hambaid pesta, sest hambavaap on happerünnakust veel pehme ning harjates saab see tugevaid kahjustusi,» nentis ta.

Hambapesuga tuleb pärast söömise lõppu oodata vähemalt 30 minutit. See kehtib ka hommikute kohta, ehk mõistlikum on pesta hommikul hambaid enne sööki. «Söögikordade vahel võib happerünnaku peatamiseks ja suu värskendamiseks loputada suud puhta veega või närida ksülitooliga nätsu,» soovitas dr Martma, lisades, et teadliku käitumisega saab iga inimene on hammaste tervise jaoks kõige enam ära teha. «Siit ka hammaste tervise kuu deviis: ennetada on lihtsam kui ravida. Ja loomulikult ka palju soodsam.»

Novembris toimuva suutervise teavituskampaania «Hammaste tervise kuu» fookuses on sel aastal eestlaste teadlikkuse tõstmine erinevate toitude ja jookide mõjust hammaste tervisele ja suuhügenieenile.

Siin saab kontrollida oma toitumisharjumuste mõju hammastele; lugeda nõuandeid, kuidas hambaid kaitsta, ning vaadata lõbusaid, ent mõtlemapanevaid videoid.

E-poodidest on võimalik ka tasuta alla laadida digiraamat «Tõsiselt lõbus raamat hammastest», kust saab lugeda ja vaadata piltidelt ja videotest, milliste huvitavate meetoditega on läbi ajaloo hambaid puhastatud ja ravitud ning kuidas oma hammaste eest hoolt õigesti kanda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles