Pikalt tööta inimesed on töötukassa peamised murelapsed

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töötukassa juhatuse esimees Meelis Paavel peab tõenäoliseks, et registreeritud töötus langeb veel mõnda aega ja jääb pikemaks ajaks 12,5 protsendi kanti.
Töötukassa juhatuse esimees Meelis Paavel peab tõenäoliseks, et registreeritud töötus langeb veel mõnda aega ja jääb pikemaks ajaks 12,5 protsendi kanti. Foto: Mihkel Maripuu

Kuigi uute registreeritud töötute arv on vähenemas, pole töötukassa juhi Meelis Paaveli hinnangul põhjust suureks rõõmuhüüdeks. Töötus jääb kõrgele tasemele ning kasvab pikaajaliste töötute arv.

«Viimased neli nädalat on tegelikult registreeritud töötuse number langenud. Aga loomulikult ei ole see võrreldav kasvuga, mis meid viimasel aastal tabas, töötute arv praktiliselt kahekordistus. Nii et selliseks ülevoolavaks optimismiks vähemalt meie poolt põhjust ei ole,» rääkis Paavel töötukassa esimesest tööaastast kokkuvõtteid tehes.

Töötukassa ennustuse järgi jätkub registreeritud töötuse number tõenäoliselt langemist veel järgmised nädalad ja kuud, kuid langus peatub 83 000 juures. See tähendab, et pikemaks ajaks jääb registreeritud töötute osakaal tööealisest elanikkonnast 12,5 protsendi kanti.

«Uusi töökohti tekib ikka vähem, kui vanu kaob ja see tähendab seda, et pikaajaline töötus on kasvamas,» tõi Paavel välja ühe lähituleviku peamise probleemi. Tegelikult on juba praegu pooled töötukassa kliendid ilma tööta olnud rohkem kui aasta.

«Siin on kindlasti oluline teema see, kuidas hoida nende inimeste töövõimet ja töötahet,» märkis ta.

Seetõttu on töötukassal plaanis rohkem panustada neile suunatud teenustesse nagu tööklubid, tööharjutused ning nõustamine, ka psühholoogiline nõustamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles