Osa töötukassa nimekirjadest kadunuid asub ilmselt mustalt tööle

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Osa töötukassa registritest mahaarvatutest asub tõenäoliselt mustalt tööle.
Osa töötukassa registritest mahaarvatutest asub tõenäoliselt mustalt tööle. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Selle aasta esimestel kuudel on töötukassa oma registritest maha arvanud üle 8000 inimese, kes pole määratud ajal nendega ühendust võtnud. On üsna tõenäoline, et osa silmapiirilt kadunutest asub tööle mustalt ja hakkab saama ümbrikupalka.

Töötukassa juhatuse esimees Meelis Paavel ütles, et esialgu arvasid nad, et silmapiirilt kaovad eelkõige vanemad maainimesed. Nüüd on aga käes andmed, mille järgi on enamik kadunutest noored linnas elavad mehed, kellel on madal haridustase ja väike töökogemus.

Töötukassa on kadunute nimekirja võrrelnud ka maksuameti andmetega ja sellest võrdlusest on selgunud, et kadunutest ligi 15 protsenti käib nüüd ametlikult tööl ja saab töötasu.

Paaveli sõnul on kindlalt teada veel see, et kadunutest osa on pendeldajad ehk inimesed, kes arvatakse mitteilmumise tõttu registrist maha, käivad veidi aega tööl ja võtavad siis end arvele tagasi.

Ülejäänud mahaarvatutest on tõenäoliselt läinud välismaale raha teenima ning Paaveli kinnitusel pole välistatud ka ümbrikupalgale suundumine ehk mustalt töötamine.

Samas pole töötukassal kindlaid andmeid, kui palju ärakadunutest välismaale suundub või varimajanduses tööle hakkab, sest sellise tööturukäitumise jälgimiseks jäävad töötukassa käed lühikeseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles