Soomlane: 3000-eurone kuupalk ei motiveeri enam tööle minema

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Marko Saarm / Sakala

Soomes peavad vallalised palju rohkem makse maksma kui pered. Lisaks ei ole neil õigust ka paljudele maksusoodustustele, mis lastega peredele osaks saavad.

Kari leidis tööd Kainuu maakonnas, mis jääb tema majast 400 kilomeetri kaugusele, kirjutab Yle. Tal on elukaaslane, kuid nad ei ole abielus. Neil pole ka lapsi. Siiski käib Kari igal nädalavahetusel oma päris kodus elukaaslase juures.

«Minu arust panevad kõrged maksud lasteta paarid ennekuulmatult ebasoodsasse olukorda,» rääkis Kari. «3000 euro suuruse kuupalga eest ei tasu enam tööle minna, sest kütusele kulub nädalas üle 100 euro, üürile 600 eurot. Enam kui 1000 eurot läheb kuludele, mistõttu kätte eriti ei jäägi,» selgitas Kari.

Septembris küsis Kari maksuametilt, kas ta võiks sõidukulude arvelt maksusoodustust saada. Ametnikud keeldusid, kuna Karil ei ole lapsi.

«Miks ei või ühe leibkonnana elav paar olla perekond?» küsis Kari.

Ametnike hinnangul võib vallalisel inimesel olla üks kodu. Seega, kui ei ole lapsi, siis kaugele tööle sõitmine ei too kaasa maksude vähenemist.

Kari on pettunud.

Soome maksumaksjate liidu esindaja Vesa Korpela selgitas, et üldine loogika on, et vallaline inimene võib vabalt kolida sinna, kus on tema töökoht. Isegi kui talle kuuluv maja on 400 kilomeetrit eemal. Töötaja peab küll rentima elamispinna, kuid selle arvelt maksusoodustust ei tehta. Samuti ei saa maksusoodustust iganädalaste reisikulude arvelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles