Moldova arst: Eesti patsient on paremini kasvatatud

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ida-Viru keskhaiglas otorinolarüngoloogina töötav Moldova arst Ina Grumeza leiab, et kuigi patsiendid on igas riigis üldiselt ühesugused, on Eesti patsient n-ö paremini kasvatatud ja peab reeglitest kinni.

Ina Grumeza on lõpetanud Moldova Meditsiini ja Farmakoloogia Ülikooli 1997. aastal, kirjutab Med24. Residentuuri lõpetas 2000. aastal ning alates 2012. aastast töötab ta Ida-Viru Keskhaiglas otorinolarüngoloogina ehk kõrva-nina-kurguarstina.

Arsti sõnul sarnaneb Moldova tervishoiusüsteem Eesti omaga ja seal on Eestist palju eeskuju võetud. Näiteks tuuakse Moldova delegatsioonid enamasti ikka Ida-Viru keskhaiglasse.

«Tervishoiu üldkorraldus on siin parem. Paremad on ka diagnostikavõimalused ja töötingimused. Kõige tähtsam on, et saan opereerida kaasaegses operatsioonisaalis. Moldovas on kvaliteet kehvem,» tõdes Grumeza.

Päevas tuleb Grumeza vastuvõtule enamasti kolm inimest tunnis ehk 24 inimest päevas, suvel on aga olnud isegi 40 patsienti tööpäevas.

«Enamasti tulevad siia ikka need, kellega perearst ei saa ise hakkama. Kuna siia pääseb saatekirjaga, siis patsiendil ikka reeglina on ka vaja selle erialaarsti abi,» vastas Grumeza Med24 ajakirjaniku küsimusele, kui palju on neid patsiente, kes peaksid minema hoopis perearsti vastuvõtule.

«Samasugune süsteem on ka Moldovas, aga siin (Eestis - toim.) on patsiendid n-ö paremini kasvatatud ja peavad sellest korrast üldiselt hästi kinni,» ütles Grumeza, lisades, et patsiendid teavad Eestis paremini seda süsteemi, et kõigepealt tuleb minna perearsti ja alles seejärel eriarsti juurde. Suhtumises arstidesse aga tema sõnul Moldovas ja Eestis põhimõttelist erinevust ei ole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles