Kas telefon võib taskus plahvatada?

Kuldar Kullasepp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil on paari aasta vanune iPhone 3G, mille aku on paisunud, lõhkudes nii korpuse kui painutades tugevalt seadme emaplaati.
Pildil on paari aasta vanune iPhone 3G, mille aku on paisunud, lõhkudes nii korpuse kui painutades tugevalt seadme emaplaati. Foto: Apple’i kasutajate foorum

Ebakvaliteetsed akud ja laadimisseadmed ning ebaühtlane elektripinge võivad kaasa tuua telefoni süttimise. Selliseid juhtumeid on õnneks siiski vähe.

Kuigi telefonide ja tahvelarvutite süttimine ja plahvatamine on erandlik nähtus, võib kasutajate foorumeid uurides leida juhtumeid, kus seadme aku on paisunud, suitsema hakanud või isegi plahvatanud.

Eelmisel nädalal tuli uudis Austraaliast Canberrast, kus Vodafone’i esinduskauplusest evakueeriti inimesed, kuna stendil oleva uue iPad Airi laadimisliidesest hakkas suitsu tulema ja sädemeid lendama. Tahvel­arvuti põles tuletõrjujate saabumiseni, muutudes täiesti kasutamiskõlbmatuks. Õnneks keegi viga ei saanud ja vara on öelda, mis oli tulevärgi põhjus.

Eestis paar juhtumit

Seda, et süttib poes olev seade, juhtub üliharva. Dokumenteeritud juhtumitest on enamik seotud siiski paar aastat kasutuses olnud seadmetega. Kuid nii mõnigi kasutaja on uut telefoni või arvutit kasutades märganud, et see läheb kuumaks – olgu siis pikemat aega mängides või pikka videoklippi salvestades. Kas peaks selle pärast muret tundma?

Aktiivse kasutamise käigus kuumenev seade pole haruldus. EMT avalike suhete juhi Kaja Sepa sõnul on kasutajad pöördunud ettevõtte poole murega, et nutitelefon läheb kuumaks, kui sellega jagada internetti korraga mitme seadme, näiteks sülearvutite vahel. Tele2 Eesti kommunikatsioonijuhi Hans Saarvelti sõnul pole Tele2 kliendid telefoni süttimise pärast ettevõtte poole pöördunud.

Paar juhtumit on Eestist siiski teada. 2012. aasta kevadel oli meedias uudis, et Pärnus plahvatas Nokia E52 nutitelefon. Plahvatuse järel lendas telefoni küljest tulikuum aku, mis põletas vaipa augu. Tuba täitus suitsuga, kuid tulekahju õnneks ei puhkenud. Midagi samasugust juhtus Nokia telefoniga 2007. aastal Saaremaal: telefoni aku paisus laadimisel ning plahvatas.

Lähiriikides, näiteks Soomes, on aga ette tulnud rohkem juhtumeid, kus telefonid on süttinud, olgu kasutamisel, laadimisel või lihtsalt taskus lebades. Tegemist ei ole sugugi ainult vanade telefonidega, halvasti on läinud ka uute nutitelefonide kasutajatel. Tänavu juulis sai põletushaavu 18-aastane šveitslanna, kelle püksitaskus plahvatas tipptelefon Samsung Galaxy S3.

Kuigi süttimised ja plahvatused on harvad, tasub oma telefoni eest kindlasti hoolitseda. Näiteks kukkudes viga saanud telefon võib käituda ettearvamatult. Omal nahal koges seda hiinlanna, kelle iPhone 5 pärast 40-minutilist kõnet plahvatas.

Hoia seadet korras

Tõenäoliselt oli asi selles, et telefon oli varem maha kukkunud ja selle korpus nurgast viga saanud ning ekraan mõranenud. Hiljem muutus telefon kõne ajal kuumaks, ei lasknud enam kõnet lõpetada ja plahvatas kasutaja käes, lennutades ekraani katva klaasi kilde kõikjale. Tegu oli siiski õnneliku õnnetusega. Hongkongist on teada juhtum, kus plahvatas Samsung Galaxy S4, misjärel süttis ja põles maha elumaja. Kõige traagilisem on juhtum Hiinast, kus laadiva iPhone 5ga helistada püüdnud naine hukkus saadud elektrilöögi tõttu. Selle juhtumi puhul võib põhjuseks pidada laadijat – nimelt ei kasutanud naine iPhone’i originaallaadijat.

Siit jõuamegi peamise ettevaatusabinõuni, mida kordavad nii telefonitootjad kui ka edasimüüjad: kasutage vaid originaalakusid ja -laadijaid. Aastate eest, mil peaaegu igal telefonitootjal oli seadme laadimiseks välja töötatud oma liides, oli seda soovitust lihtne järgida. Praegu kasutab enamik nutitelefone aku laadimiseks mikro-USB-pesa. Seega sobivad eri tootjate laadijad justkui eri telefonidega. Üldiselt midagi ei juhtugi, sest nii laadijad kui ka telefonid on ehitatud samadele standarditele tuginedes.

Probleem võib aga tekkida, kui soetada laadija internetioksjoni eBay kaudu, kust neid on võimalik osta paarikümne sendi eest. Tehing näib ahvatlev võrreldes originaallaadijatega, mis maksavad mitukümmend eurot.

Veelgi suurem võib olla kiusatus tellida eBayst telefonile uus aku. Võib minna hästi ja tellitud aku töötab tõrgeteta, kuid halvemal juhul võib tulla probleeme. Sellisel juhul ei kehti garantii ja telefoni kasutajal ei ole õnnetuse korral mõtet pretensiooni esitada – on ju kasutatud selleks mitte ettenähtud lisaseadet.

Kuidas vältida telefoni süttimist?

•    Kasuta ainult originaalakut ja -laadijat.

•    Internetist odavaid laadijaid ja akusid ostes ole ettevaatlik, need ei pruugi olla kvaliteetsed.

•    Lõpeta seadme kasutamine kohe, kui märkad, et aku on paisunud.

•    Kui seade intensiivse kasutamise käigus kuumaks muutub, on mõistlik teha paus.

•    Kui kuumenemine on pidev, tasuks telefon hooldusesse viia.

•    Vigastatud (näiteks kukkunud) seade lase professionaalil üle vaadata, isegi kui tundub, et kõik töötab.

Allikad: tootjad, PM

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles