Eestis võivad töötada vaid sobiva väljaõppega Venemaa arstid

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotsiaalminister Taavi Rõivas Ida-Viru keskhaigla uue aktiivravikorpuse avamisel.
Sotsiaalminister Taavi Rõivas Ida-Viru keskhaigla uue aktiivravikorpuse avamisel. Foto: Toomas Huik

Sotsiaalministeerium ja terviseamet andsid teada, et Eestis ja seega kogu Euroopa Liidus töötada soovivate arstide kvalifikatsioon peab vastama kõigile arstidele kehtestatud tingimustele.

Arstide tööleasumine Euroopa Liidus on täpselt reguleeritud ning terviseameti kinnitusel ei tehta ühtegi otsust poliitilistest või muudest kaalutlustest lähtuvalt. Euroopa Liidus töötada sooviv arst peab omama vastavat haridust ning piisavat tööstaaži erialal, millel ta soovib tööle asuda.

Kui arsti kvalifikatsiooni omandamiseks on kolmandast riigist tulnud arsti õpe ajaliselt lühem, saab seda korvata erialase töötamisega. Kui arstil puuduoleva arstiõppe korvamiseks vajalikku tööstaaži ei ole, siis saab kasutada korvamismeetodina sobivustesti, mis Eestis tähendab eksamit Tartu Ülikoolis.

«Terviseametil puudub kaalutlusõigus võtta puuduva hariduse või tööalase kogemuse kompenseeriva meetmena arvesse näiteks tegevuse rahvusvahelist tausta või registreerida isikuid piirkondlikest iseärasustest lähtuvalt,» selgitas terviseameti peadirektor Tiiu Aro 

«Eesti arstid on kõrgelt kvalifitseeritud ning meie patsiendid eeldavad sama kõrget kvaliteeti igalt arstilt,»rõhutas Aro. «Eestis töötab juba täna kümneid arste väljastpoolt Euroopa Liitu, kes on taotlenud tööluba ja selle ka saanud. Kõik arstid ja õed, kes protsessi korrektselt läbivad on Eestisse igati teretulnud,» kinnitas ameti peadirektor.

Ebaühtlane väljaõpe

Tarbija24 kirjutas mullu et Ida-Viru keskhaiglasse on Venemaalt tööle tulnud ligi 15 arsti ning neist vaid mõni on lahkunud.

Ida-Viru keskhaigla kvaliteedijuht Aivar Tooming möönis, et Venemaal hariduse saanud meedikutega on probleeme. «Alates sellest, et nende õppeprogrammid erinevad Eesti omadest, aga ka õpetuse tasemes,» tõdes ta ja lisas, et hea arst leiab ka Venemaal tööd ning Eestisse tulevad pigem n-ö maailmarändurid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles