Vaata, millised on Eesti nutikamad taaskasutusideed

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kudum keskküttetorudele.
Kudum keskküttetorudele. Foto: Ragna Meeliste

Keskkonnaameti korraldatud konkursi «Leidlik taaskasutusidee» žürii valis välja neli kõige nutikamat ideed – katkisest poekärust meisterdatud tugitooli, vanast kitarrist tehtud riiul, keskküttetorude varjamiseks mõeldud kudumi ning televiisor-baarikapi.

Konkursile oodati mobiilifotosid põnevalt teostatud ideedest, kuidas seisma jäänud asja uuesti kasutusele võtta, kokku esitati konkursile 222 tööd.

Viieliikmeline žürii valis konkursitööde hulgast välja neli parimat ideed, mis kogusid võrdse arvu hääli. Tööde hindamisel arvestati nii materjalide taaskasutust, põnevat ideed kui ka huvitavat teostust.

Teenindajana töötav Pille Lätt on valmistanud vanast televiisorist baarikapi. «Eks ma vaatan maailmas ringi ja jätan asju meelde. Sellist ideed nägin internetis, mõtlesin, et päris hea, teen ka.»

Televiisori hankis ta tuttavalt, vahetas sisu välja ja lasi abikaasal talad alla keevitada. Aeg-ajalt leiab Pille ikka mooduseid, kuidas vanu asju enda tarbeks edukalt ära kasutada. Näiteks on ta meisterdanud vanast põrandalambist raamatutehoidja, vanas kinniõmmeldud kleidis hoiab kilekotte ning Crocsides pesuseepi ja nuustikut.

Televiisor-baarikapp. Foto autor: Pille Lätt

Koguni kahe nutika taaskasutusideega vallutas žürii südamed Eften Capitali kinnisvaraportfelli haldusjuht Rain Rosin. «Häid ideid liigub internetis ja ajakirjades, samuti kas või Eesti huvitavates paikades ringi liikudes.»

Rosin on meisterdanud katkisest poekärust tugitooli ja vanast kitarrist riiuli, kuid ka näiteks euroalusest, kaablirullist ja servamata laudadest elutoa­mööbli ja palju muud.

«Nende materjalidega on ju ohutu katsetada, sest kui midagi välja ei tule, jätkub südant see ära visata – see ongi vist taaskasutuse rakendamise valem,» pakub Rosin.

Kõige südamelähedasem on talle aga vanast kitarrist meisterdatud riiul – see oli poja esimene. «Lahe on ju, kui mingil asjal on juba olnud kasutusotstarve ja neid saab veel juurde.»

Rosin proovib kord nädalas ikka miskit nikerdada. «Pojale eeskujuks, et laps internetti ära ei kaoks.»

Katkisest poekärust tugitool. Foto autor: Rain Rosin

Vanast kitarrist riiul. Foto autor: Rain Rosin

Kust tuli Võru Kreutzwaldi gümnaasiumi käsitööõpetajal Ragna Meelistel mõte kududa keskküttetorudele kampsunid selga? «Vahetasin parajasti kodus torusid. Uued olid päris koledad ja värvimise mõte mulle väga ei meeldinud. Samuti selgus, et need ei lähegi väga kuumaks,» räägib ta.

Möödunud laulupeo aegu valmistas ta kudumisgrafiteid, millega kaeti muuhulgas Tammsaare pargi pingid ja puud. Mõte hakkas hargnema. Esimese hooga kudus Meeliste harutatud lõngast ribad, mille õmbles ümber toru. «Paagid olid veel pikalt koledad, kuid need olid liiga suured, et sinna midagi ümber kududa. Nii tuli mõte kasutada juba kantud kampsuneid ja need paakidele selga panna,» kirjeldab Meeliste. Veidi lõikas ja ühendas kokku.

Naise sõnul on tegelikult palju nippe, kuidas vanast uut teha. «Nüüd plaanin kampsunitest teha head paksud pajakindad. Ehk jõulukingiks?»

Kudum keskküttetorudele. Foto autor: Ragna Meeliste

Konkursil oli palju huvitavaid töid, näiteks jäi silma lipsudest valmistatud kleit, vannitoast nukumaja, metallpurkidest jalatsiriiul, joogipakendi kottidest vaip, tolmuimeja-põrandavalgusti ja palju muud. Konkursitöödega on võimalik tutvuda Keskkonnaameti Facebooki lehel.

Žüriisse kuulusid Toomas Kalve (Tartu Kõrgema Kunstikooli õppejõud), Tiia Trolla (Keskkonnaameti Põlva-Valga-Võru keskkonnahariduse spetsialist), Leo Eensoo (ettevõtjast puidumeister), Kreeta Aidla (Tartu Kõrgema Kunstikooli 2. kursuse tekstiiliosakonna tudeng) ja Kati Vaas (Pärnu Maarja-Magdaleena Gildi ateljee käsitöömeister).

Keskkonnaamet korraldas taaskasutusideede konkursi 16.-24. novembrini toimuva üle-euroopalise jäätmetekke vähendamise nädala käigus. Konkursi korraldamist toetab SA Keskkonnainvesteeringute Keskus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles