Elektriauto võib varsti täis laadida 16 sekundiga

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elektriauto laadimine.
Elektriauto laadimine. Foto: Andres Haabu / Postimees

Kui elektriautode laadimispausidel jõuab praegu minna sööma või tutvuda vaatamisväärsustega, siis Korea teadlased on välja töötanud akutehnika, mille puhul võtaks tühja aku täis laadimine aega ainult 16 sekundit.

Nimelt säilitab uudne aku tõhusalt auto pidurdamisest tekkivat lisaenergiat, mahutades seejuures ise peaaegu sama palju energiat kui täiesti tavaline liitiumioonaku, kirjutab ERRi teadusportaal.

Korea Gwangju teaduse ja tehnika instituudi teadlane Santhakumar Kannappan tegi koos kolleegidega aku grafeenist, erakordsete omadustega materjalist, mis kujutab endast ainult ühe aatomikihi paksust süsinikukilet. Nad pressisid grafeenipulbri kõvasti kokku ja said sel moel väga poorse materjali, mille sisepindala on väga suur, mis tähendab, et materjal mahutab rohkesti elektrolüüti ning lõppkokkuvõttes talletab siis ka rohkesti elektrilaengut.

Kannappan ja kolleegid mõõtsid materjali salvestusetiheduseks üle 60 vatt-tunni kilogrammi kohta, mis on enam-vähem võrreldav liitium patareidele iseloomuliku 100 kuni 200 vatt-tunniga kilogrammi kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles