Tööotsija blogi: tee tööd iseendaga!

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

CV-Online on pannud kolm tööotsijat oma kogemustest ja läbielamistest blogima, pakkudes omalt poolt juurde nõustaja kommentaari. Tarbija24.ee toob aadressil parimamet.wordpress.com ilmuvad värsked blogipostitused veidi lühendatud kujul ka oma lugejateni.


Tõlgi ja korrektorina töötanud ning keskonnakavade ja -mõõdikute väljatöötamisega kokku puutunud 28-aastane tallinlanna Lea Jalukse, kel on bakalaureusekraad keskonnatehnoloogia erialal Tartu ülikoolist, on töötuna arvel 2009. aasta juulist.

Lea kirjutab:

Ma ei ole kunagi varem karjäärinõustamisel käinud. Ettekujutus sellest, mida karjäärinõustamine endast kujutab, oli mul eelnevalt väga udune ning ma ei lootnud sellest mitte midagi. Taipasin eelnevalt küsida, kuidas ette valmistada ja soovitati mõned motivatsioonikirjad kaasa võtta.

Vähem tingivat kõneviisi ja kirjanduslikke kujundeid

Motivatsioonikirjadest ja CV-st me alustasimegi. Minu suurim viga on tingiva kõneviisi kasutamine. Kuigi ma olen seda teadlikult vältida püüdnud, on see siiski sisse lipsanud. «Olen kokku puutunud GIS programmidega, kuid tõenäoliselt vajaksin ülekordamist.» Teine pool lausest on esmamulje kujundamisel ebavajalik.

Samuti olen ma motivatsioonikirjades vajalikust asjalikust toonist liiga sageli kõrvale kandunud. «Sööstma tööturule» ei ole sobiv - huvitav, mida ma üldse mõtlesin?

Motivatsioonikiri põhinegu faktidel

Minu seisus olevale inimesele on motivatsioonikiri koht, kus ma pean piisavalt enesekindlalt toonitama, et olen lastega kodus oldud ajal ka erialaselt täienenud, et mu laste hoid on hästi korraldatud ja tugisüsteem töötab, ning et olen valmis tööturule – no kasutame siin siis seda vabadust – sööstma.

Lisaks veel see üldteada tõde, et kui töökuulutuses on soovitud «vastutustundlikku, õppimisvõimelist ja meeskonnatöö oskusega» töötajat, siis ei tasu motivatsioonikirjas neid omadusi endale lihtsalt külge riputada, vaid tuua iga omaduse kohta konkreetne näide.

CV-s oli suur kronoloogiline segadus

Minu CV puhul oli muidugi kõige hullem töökogemuse lahter. Mul on seal kirjas kõik praktikad ja projektid, milles ma ülikooli ajal osalesin. See on kronoloogiat järgides erakordselt segane. Esiteks jääb kohati ebaselgeks, miks ma olen töökohtadelt lahkunud (projekti lõpp), teiseks jääb ebaselgeks, milliseid oskusi mul tänu sellistele põgusatele projektidele on.

Mul tasub kasutada funktsionaalset CV-d

Karjäärinõustajalt sain teada sellise huvitava asja kohta nagu funktsionaalne CV, kus töökogemuse alajaotus on liigitatud oskuste ja kogemuste järgi, igaühe järel näide, kus ja mis tasemel ma olen sellist oskust minevikus rakendanud ja kogemust omandanud.

Eestis eelistatakse tavalist, kronoloogilist varianti, kuid minu puhul sobib just funktsionaalne variant.

Teiseks peab CVs olema märgitud üldjoontes, missugust töökohta ma otsin. Väga oluline on osata defineerida oma eesmärke. Kui me karjäärinõustajaga selleni jõudsime, siis jõudsimegi tegelikult põhiteema juurde välja.

Eesmärkide tuleb osata seada

Ma olen üsna karjääri alguses ja suuna valimine on raske. Nagu Anne siin paar postitust tagasi kommenteeris: esiplaanil on töö iseendaga. Selles osas sain küll tänu karjäärinõustamisele palju mõtteainet ja oleks veel kaugemalegi jõudnud, kui aeg poleks otsa saanud. Mõned soovitused, mis ma kõrva taha panin ja mille rakendamisega ma juba tegelen.

Pane kõik kirja. Mõte on nagu lind, mis mööda lendab. Selle vormimine sõnaks annab talle reaalsuse.

Defineeri iseennast. Vaata ennast kõrvalt ja kirjuta üles kõik oskused, võimed, teadmised, kogemused, omadused, mis võiksid sulle töökohal kasuks tulla.

Alternatiivid. Kõike eelnevat arvesse võttes - kes minust saada võiks? Arengukavade kirjutaja ja projektijuht? Biojäätmete kompostimisega tegelev eraettevõtja? Taaskasutuskäsitööga tegelev ökodisainer? Midagi muud?

Alternatiivid tuleb panna kirja ja võrrelda. Soovitav on kasutada SWOT-analüüsi ehk siis välja tuua iga variandi tugevused-nõrkused, võimalused-ohud.

Karjäärinõustaja Ivika Borni kommentaar:

Sinu tööalased valikud võivad mõjutada ka teisi aspekte sinu elus ning teisalt jälle võivad probleemid muus vallas mõjutada sinu hakkamasaamist tööl. Seega ei saa karjäärinõustamisel vaadata tööelu eraldiseisvana sinu elu muudest osadest.

Soovitus kõigile, kes karjäärinõustamisele plaanivad tulla, teha pisut eeltööd. Väga kasulik on see, kui oled eelnevalt mõelnud sind huvitavate küsimuste ning teemade üle.

Toonitaksin eraldi, et karjäärinõustamine on dialoog. Sealt saab vastuseid, kuid enamasti annad vastuse endale ise, mitte ei tee seda karjäärinõustaja. Tema aitab küsimuste-kommentaaridega suunata vestluse radadele, kuhu nõustatav jõuda soovib.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles