Säästunipp: kas seinavärv aitab elektriarvet kahandada?

Teet Kerem
, Eesti Energia energiasäästu valdkonna projektijuht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Selline pereidüll on paljudes peredes tavaline.
Selline pereidüll on paljudes peredes tavaline. Foto: SCANPIX

Elutoas veedame päevas keskmiselt neli tundi. Aastas teeb see kokku ligi 60 päeva, mis tähendab, et oma valikutega on meil elutoas võimalik üsna palju energiakulusid mõjutada. Mõistagi kulub elutoas energiat küttele ja valgustusele, ent nõnda kummaline kui see ka ei kõlaks, on võimalik energiat säästa ka õige seinavärvi valikuga, kirjutab Eesti Energia energiasäästu tootejuht Teet Kerem.


Teler
Kui plaanite jõuludeks perele näiteks uue teleri kinkida, siis eelistage võimalusel LED-LCD telereid, mis on hulga energiasäästlikumad kui plasmatelerid või tavalised LCD telerid. Ärge liialdage teleri ekraani suuruse. Mida suurem ekraan, seda rohkem energiat teler tarbib. Samuti jälgige, et teleri ekraan ei oleks elutoa jaoks liiga ere. Uuematel teleritel on olemas energiasäästurežiim – kasutage võimalusel seda. Kui kasutate telerit raadio kuulamiseks, siis lülitage ekraan stand-by peale. Kui seda pole võimalik teha, siis eelistage tavalist raadiot, sest see hoiab kokku tükk maad rohkem energiat.

Kardinad
Kardinad pole ainult sisekujunduselement. Jah, nad muudavad elutoa õdusamaks, kuid neil on ka oluline roll toa jahutamisel ja sooja hoidmisel. Väga kuumadel päevadel aitavad just kardinad tuliseid päikesekiiri toast tõrjuda. Ka külmadel talveõhtutel tasuks kardinad akna ette tõmmata – tuba püsib kauem soe.

Seinavärv
Plaanite oma elutoas remonti? Milliseid seinavärve eelistada? Tumedad toonid võivad küll olla isikupärased ja moodsad, ent nad neelavad valgust. Heleda toa valgustamiseks ei vaja te nii palju valgust kui samaks tulemuseks tumedas toas. Väga heaks seinavärviks loetakse ka kollast. Seinu ja lagesid tuleb regulaarselt tolmust puhastada, sest tolm ja mustus neelavad valgust.

Valgustus
Lambipirne ostke lumenite, mitte wattide järgi. Mida suurem on lambipirni lumenite arv, seda rohkem valgust ta annab. Puhastage lambipirne regulaarselt, sest tolm võib vähendada lambi valgustusvõimet isegi poole võrra. Tolmune lambipirn raiskab energiat.


Ülespoole avanevad valgustid suurendavad lae valgustatust. Kuna valgus peegeldub sel juhul laest tuppa, jaotavad sellised lambid valgust toas ühtlasemalt. Ühtlasi pole õhtul teleka vaatamiseks tarvis intensiivseimat valgust. Selleks tasub paigaldada mõned seinalambid, kus piisab madalama lumenite arvuga pirnidest. Paljudes kodudes on kasutusel reguleeritava valgustugevusega lambid – ka need on nutikad lahendused valguse energiatarbimise vähendamiseks.

Toatemperatuur
Soojad jalad, soe keha. Kui kasutate põrandakütet, saate toatemperatuuri alandada 1-2 kraadi võrra, ilma, et toatemperatuuri alanemist tajuksite. Nõnda võite kokku hoida viis kuni kümme protsenti küttekuludes. Diivanil lesides hakkab külm? Ühes püsivas asendis kaotab keha kiiremini soojust. Selle asemel, et toatemperatuuri tõsta, tasub käeulatuses hoida mõni tekike või pleed. Loomulikult on lahenduseks ka sokid või soojemalt riietumine. Kütmise rusikareegel on see, et iga kraad soojemat temperatuuri tähendab viis protsenti kõrgemaid küttekulusid.

Tuulutamine
Tuulutamine on vajalik igas toas, ent tuulutada tuleb õigesti. Akent ei tohiks unustada mikrotuulutuse asendisse kümneteks minutiteks, sest nõnda immitseb liiga palju toasooja akna kaudu õue. Õige tuulutustehnika on järgmine: avage aken pooleldi paariks minutiks. Sellest piisab õhu värskendamiseks.

Ooterežiim
Ooterežiimi suurest energiatarbimisest on palju räägitud. Ent kuna kodune meelelahutuskeskus on reeglina alati elutoas, ei saa sellest üle ega ümber, kui teha juttu energiasäästust elutoas. Hea uudis on aga see, et kuna üldjuhul asub kogu süsteem ühes kohas – teler, digiboks, kõlasid, muusikakeskus/raadio, videomakk – on seda pärast kasutamist väga mugav välja lülitada, kui muretsete endale lülitiga pikendusjuhtme. Nii on ooterežiimi vältimiseks vaja vaid ühte lülitust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles