Üleskutse: jaga oma kogemusi kaugloetava elektriarvestiga

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaugloetav arvesti.
Kaugloetav arvesti. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Hea lugeja, jaga oma kogemusi, kas Sinu elektriarved on kaugloetavate elektriarvestite paigalduse järel hüppeliselt kasvanud.

ERRi uudisteportaal vahendas, et viimasel ajal on mitmed tarbijad kurtnud, et neil on kaugloetava arvestiga elektriarve kõvasti kasvanud. Näiteks teatas üks Tallinnas elav mees, et tema kodule pandi kaugloetav arvesti selle aasta juunis, kuid augustis läks masin «lolliks» – kahe nädalaga hüppas elektri tarbimine 450 kW-lt 5000 kW peale. Tulemusena esitas Eesti Energia mehele 789-eurose arve augusti- ja septembrikuise tarbimise, arvesti nn sõltumatu ekspertiisi ja elektriinseneri külaskäigu eest.

Tarbija24 lugeja aga teatas, et tema seisis taolise probleemiga silmitsi paar aastat tagasi. «Tarbimine hüppas poole kuu pealt kahekordseks. Ja kaotajaks jäin ikkagi mina. Mulle soovitati Eesti Energiast, et kui kahtlete, tellige arvesti uus taatlus, mis maksab oma 5000 krooni ja mille pean ise kinni maksma. Ju siis on nende tundlikkus nii suur, et need uued arvestid loevad nüüd isegi juba su mõtteid ja kavatsusi, (kilo)vattidest rääkimata. Tarbijat nööritakse kahest otsast, ühelt poolt hinnaga ja teiselt poolt just kui tarbimata energia eest,» kirjutas lugeja.

Ta lisas, et kui ta sel suvel ühel kuul iga päev kaks korda arvestinäitu kontrollis, siis langes tarbimine järsult 16 protsenti. «Ometi vähemalt enda arust ma küll kuidagi enam kokku ei hoidnud. Aga järgmisel kuul oli jälle kõik endine. Kui vanasti oli suvekuudel tarbimine tunduvalt väiksem, siis uue arvesti puhul sellist vahet enam pole. Ometi on elektripliidi kõrval teine suurem kulu valgustus. Issanda teed on keerulised ja pole tavainimesel määratud seda mõista,» tõdes lugeja.

1. jaanuariks 2017 vahetatakse Eestis välja kõik arvestid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles