Keskaegsete toitude retseptid

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ajaloolane Inna Põltsam-Jürjo on uurinud keskaegse tallinlase toitumisharjumusi ja kirjutanud sellest raamatu «Pidusöögist näljahädani: söömine-joomine keskaja Tallinnas».
Ajaloolane Inna Põltsam-Jürjo on uurinud keskaegse tallinlase toitumisharjumusi ja kirjutanud sellest raamatu «Pidusöögist näljahädani: söömine-joomine keskaja Tallinnas». Foto: Peeter Langovits

Keskaegse talllinlase söögilaual olid kapsas, oad, herned, läätsed, liha, seapekk, rukkileib, naeris, kaalikas, porgand, küüslauk, sibul, petersell, kuivatatud soolatursk, soolaheeringas, räim, lõhe, tangud, hapupiim, või.

Paljud omaaegsed retseptid on igati tänapäeva  maitse kohased. Täpseid koguseid tol ajal retseptidesse ei märgitud.

Vorstikesed

Võtta pehmet sealiha ja peekonit. Tükeldada hoolsasti ja lisada soola, riivitud juustu, pipart, ingverit. Kui need on ühte segatud, lisada veel kaneeli, nelki, muskaati ja suhkrut. Vorstinahad värvida enne safraniga kollaseks. Toppida vorstid. Vorste tuleb keeta niisama kaua, kui keedetakse mune.

Konvendi lihapallid

Segada hakkliha munaga, lisada soola, pipart, muskaati, ingverit, koriandrit. Siis vormida lihast pallid, palle veeretada riivsaias ja ürtide (pune, tüümian, rosmariin) segus. Küpsetada oliiviõlis. Kui pallid on pruunistunud, lisada rõõska koort ja punast veini, nii et pallid oleksid vähemasti poolenisti kaetud, hautada paar minutit.

Kalaroog

Ahven keeta paksus mandlipiimas, riputada juurde suhkrut.

Haug Ungari kastmes

Haug tükeldada. Võtta head veini, hästi tükeldatud õunu, lasta neil keeda. Siis lisada haug, keeta, maitsestada 8 sidruni ja sortsu äädikaga, värvida kollaseks.

Kuldsupp

Võtta röstitud riivleiba, lisada valget veini, roosiveega lahti klopitud munakollast, lasta keema tõusta, maitsestada safrani ja suhkruga. Keeta mõned minutid.

Juustupallid

Riivida head juustu ja lisada riivitud saia või leiba, et saaks kõva taigen. Siis lüüa sinna mõni muna, kuni saab hea taigen. Vormida ümmargused pallikesed, lasta aeglaselt kuumas rasvas küpseda.

Roheline supp

Võtta peterselli, riivitud juustu, salveid ja veidi safranit ning leotatud leiba (võib asendada ka peekoniga). Segada kõik kana- või hernepuljongiga, kuumutada ja lisada veiniga segatud ingver. Lasta keema tõusta. Lisada veel juustu ja lüüa munad sisse.

Porgandipüree

Porgandid puhastada, lõikuda tükkideks, keeta. Lisada veiniga valmistatud paksu mandlipiima, ürte maitse järgi, keeta puder pehmeks. Värvida lillade või siniste lilledega.

Oaroog

Keeta oad pehmeks. Võtta riivsaia või leiba, röstida, lisada pipart, köömneid. Segada õlu, äädikas ja safran. Lisada mõlemad ubadele. Keeta mõned minutid.

Meisterkoka mandlitort

Purustatud mandlid segada suhkruga, lisada magusat koort ja 4 munavalget. Tarvidusel lisada veel suhkrut, ka jahu. Segu küpsetada, serveerida külmalt.

Õunatort

Õunad tükeldada, praadida rasvas, lisada riivitud juustu sama palju, kui on õunu, siis küüslauku, ingverit, kaneeli ja 2 muna. Segada hoolega läbi. Valmistada ette koogipõhi, valada sellele segu, küpsetada aeglaselt.

Veinipuding

Võtta riivleiba, pruunistada see heas õlis hästi ära, valada sinna peale head veini, lisada munakollaseid ning teha maitse järgi magusaks.

Munatort

20 muna ja niisama palju piima, kui on muna. Kloppida, kuumutada, segada ja lisada suhkur. Valada lehttaignast koogipõhjale. Küpsetada, kuni on pealt pruun.

Leivatort

Valget riivitud leiba, rõõska koort, segada hulka 6 munakollast, kloppida läbi, vürtsitada, panna ettevalmistatud koogipõhjale ja küpsetada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles