Test: šokolaad polegi laste jaoks advendikalendris tähtsaim

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kuigi laste kindla veendumuse kohaselt peab üks õige advendikalender kindlasti sisaldama šokolaadi, eelistasid nad tegelikult erinevaid kalendreid järele proovides hoopis valikus olnud ainsat kalendrit, milles šokolaadi ei olnud. Üllatusena selgus, et täiskasvanute jaoks vähetähtsad detailid teevad mõne kalendri teisest märksa ihaldusväärsemaks.

Tallinna ühisgümnaasiumi 1. klassi laste sõnul ostavad advendikalendri neile üldjuhul vanemad, aga mõnele toovad ka päkapikud. Selles, milline peab olema üks õige kalender, olid lapsed enne maitsmise algust üksmeelsed. Šokolaad ja ainult šokolaad – komme ja küpsiseid pole mõtet kalendriluukide taha peita. Poiste jaoks oli šokolaadist siiski veelgi ihaldusväärsem Lego jõulukalender, mis näis olevat kõigi nende suurim soov.

Esimesena avati Viiking Wickie kalender ja selgus, et selle kalendri puhul pole muret, et see kohe tühjaks süüakse. Väikse šokolaadiruudukese kättesaamine nõudis üksjagu pusimist ja toorest jõudu. «See maitseb ju täitsa hästi, aga tavaliselt on sellistes kalendrites mingid kujud sees,» arvustas Lara. Teiste maitsjate arvates oli tegu tavalise šokolaadiga.

Roosa poni piltidega Filly kalender tekitas esialgu elevust ennekõike tüdrukutes. «See on väga hea ja pilt on ka nii ilus,» kiitis Taivi. Ka Aksli arvates oli šokolaad väga hea. «Ma pole mingi tüdruk, aga mulle see lihtsalt maitseb,» õigustas ta oma valikut, mis ajas teisi naerma. Kristoferi arvates oli šokolaadisüda aga lihtsalt vastik ja ajas südame pahaks. «Ära siis halvasti ütle,» manitses teda Taivi. Suur elevus tekkis siis, kui selgus, et hõbepaberist ümbrise saab sirgeks siluda ning sellel on kena pilt. Kaunid paberid panid tüdrukud kohe kõrvale.

Ka Windeli advendikalendri liigitasid lapsed söödavate hulka. «Nagu oleks pähklist tehtud,» arvas Aksel. «Kuidagi hapu on,» kurtis Lara. Kui Filly kalendrist võeti pärast maitsmist veel teinegi maiustusetükk, jäi see kalender niisama seisma.

Kui samalaadses Viiking Wickie kalendris olid tavalised ruudukesed, siis selle kalendri puhul meeldis lastele, et šokolaadist oli tehtud kuju. «Minul on kuusk», «Aga mul hoopis jõuluvana», võis kuulda hõikeid.

Percy Pigi valgest šokolaadist kalender tekitas elevust kuni maitsmiseni. Vaid Oliver leidis, et tegu on «väga nämma» šokolaadiga, teiste arvates ei kõlvanud see kuhugi. «Mingi imelik maitse, nagu oleks näts,» imestas Lara.

Järgmisest kalendrist kujunes ootamatult suur hitt. See oli kõigi laste vaieldamatu lemmik, kuigi seal sees ei olnud šokolaadi. «Ossa,» oli esimene kommentaar, kui Fritti kalendris avati esimene ruut ja nähtavale ilmus närimiskomm. «See on nii-nii hea,» kiitis Rihard Joosep ja temaga olid nõus kõik teised. Kiiresti avati üksteise järel ruudukesi, et sõbrale ka maitsmiseks viia. Üksjagu kadedaid pilke pälvis aga Taivi, kel avatud ruudukeses oli lisaks närimiskommile ka külmkapimagnet.

Viimasena sai maitsmiseks välja tõstetud Milka uhke kalender, kuid nii Rihard Joosep kui Oliver teatasid esialgu kindlalt, et nemad seda enam proovida ei taha. Tõsi küll, pisut hiljem maitsesid nad sedagi, kuid kiidusõnu Milkale ei jagunud, kuna närimiskomm oli poiste arvates palju parem. «Täitsa hea piimašokolaad,» oli aga Lara hinnang pärast proovimist.

Kalendreid katsetanud laste üksmeelse hinnangu kohaselt oli kõigist parim närimiskommidega Fritti kalender: seda sooviksid endale kõik. Taivi tahaks lisaks sellele saada ka Filly ponipildiga kalendrit. Lara ostaks poest kõiki proovitud kalendreid peale Percy Pigi ja Windeli omade.

Rihard Joosepi arvates võiks ju närimiskommidega kalender olla, aga Lego oleks siiski veel parem. «Kui järgmine kord tuled, siis too need mulle,» palus ta ajakirjanikku.

Eks kalendri headust näita ka see, et enne kojuminemist küsisid lapsed õpetajalt, kas nad võivad sõpradele magusat kaasa võtta, ning nii tehti tühjaks ka Fritti ja Filly kalendrid.

Proovitud advendikalendrid

•    Viiking Wickie (75 gr, Solaris) – 1,99 eurot

•    Windel (75 gr, Maxima) – 0,99 eurot

•    Filly Unicorn (120 gr, Solaris) – 7,90 eurot

•    Percy Pig (80 gr, Marks & Spencer) – 3,69 eurot

•    Milka (200 gr, Solaris) – 8,90 eurot

•    Fritt (300 gr, Solaris) – 7,90 eurot

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles