Tööotsija blogi: küsin õiglast palka ja tean, mida tahan!

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

CV-Online on pannud kolm tööotsijat oma kogemustest ja läbielamistest blogima, pakkudes omalt poolt juurde nõustaja kommentaari. Tarbija24.ee toob aadressil parimamet.wordpress.com ilmuvad värsked blogipostitused veidi lühendatud kujul ka oma lugejateni.


Seekord palus CV-Online 33-aastasel õmbleja, koka, müüja ja ostujuhi assistendina töötanud Diana Tiksil ennast kiita ja välja tuua seitse head põhjust, miks üks tööandja peaks just tema tööle võtma.

Dianal on omandamisel infoteaduse bakalaureusekraad Tallinna ülikoolis ning ta on töötu alates 2009. aasta augustist.

Diana kirjutab:

1. Taban õiget hetke!
 Taban õiget hetke, mil ohjad enda kätte võtta ja asuda olukorda juhtima. Julgus ületada piire ja juhtida tähelepanu, kui näen, et minu töötulemus on otseses sõltuvuses kaastöötajast ja ta ei täida oma ülesandeid või ei saa hakkama oma tööga.

2. Järjekindlus viib sihile!
 Järjekindlus, nõudlikkus ja püsivus. Minu vastutusalas peavad asjad korras olema. Ma tegin eelmistel ametikohtadel kõik, mis minust sõltus, et tööülesanded oleksid täidetud. Kui probleem tekkis, siis ei säästnud ma aega ega energiat, et vea tekkimise koht üles leida ja see parandada.

3. Ma küsin õiglast palka! 
Ma ei küsi kunagi rohkem ega vähem palka, kui minu õiglustunne ja väärtushinnangud lubaks. Palk ja tööülesanded peavad olema vastavuses. Tihti võetakse odavam tööjõud, kes teeb siis veel omakorda mitme inimese töö.

Vale on see suhtumine, et kui töötajale käib ülesannete hulk üle jõu või töötingimused on mittevastavad ja töökorraldus segane ninh ta julgeb seda mainida, siis - ole lahke, võid lahkuda, ukse taga on pikk järjekord. Ma leian, et tööandjal läheb paremini, kui töötajatel ka mingid õigused oleksid, mitte ainult hirm töö kaotamise ees.

4. Suudan teha häid kompromisse! 
Võidan/võidad olukord oleks meie töösuhtes esmasel kohal, olen aldis kompromissidele. Oli aegu, kus taandusin ja andsin alla. Võib-olla selle pärast, et puudus julgus anda konstruktiivset kriitikat töökorralduse või olukorra kohta ja probleemi/palve esitus jäi nõrgalt argumenteerituks ning puudus konkreetsus. Õnneks on see õpitav oskus. Sama ootan ka tööandjalt, kriitika peab olema põhjendatud.

5. Olen empaatiline!
 Empaatiavõime ja intuitiivsus inimsuhetes on oluline. Isegi mitte kehakeel pole see kõige parem inimese lugemise moodus, sest seda saab õppida kasutama ja teadlikult suunama. Tajudes pole ma nii mitmegi inimese suhtes eksinud.

6. Prioriteetide seadmise oskus!
Mul on oskus läheneda asjadele süsteemselt ja täita ülesandeid tähtsuse järjekorras. Lähtun ikka oma põhitööst. On tulnud ette päevi, kus olen tegelenud enda seisukohalt mitteprioriteetsete ülesannetega, nagu näiteks kolleegi asendamine. Mu oma töö on selle tõttu kannatanud ning töörütm ja -süsteem sassi läinud.

Mõttekoht tööandjatele – kui töötaja peab tegelema täpsust ja keskendumist nõudva tööga, siis ei peaks tal olema kohustusi, mis pidevalt nõuavad ümberlülitumist ja laua tagant lahkumist.

7. Ambitsiooni jagub!
 Ambitsioonikus. Tahan alati midagi enamat ja ei karda küsida ametikõrgendust, kui tunnen, et olen selleks valmis. Töö on minu jaoks eneseteostuse koht. Mu CV-gi näitab, kuhu ma oma elus jõudnud olen ja seda ka ilma vastava hariduseta.

CV-Online`i turundusjuhi Raimo Matvere kommentaar:

Diana tugevus seisneb kindlasti selles, et ta on läbi mõelnud, mis teda võiks teistest kandidaatidest eristada. Ta ei ole kinni mõttes, et eksisteerib teatud hulk omadusi, mida iga tööandja igal juhul kuulda tahab.

Samuti võib välja lugeda, et oled küllaltki nõudlik ka tööandja suhtes. Soovitan su enda poolt välja toodud empaatiavõimet kasutada ja tööandja nõudmisi ning soove mõista.

Mõne ametikoha eripära ongi lihtsalt selline, et tuleb suuta mitut asja korraga teha (sekretärid, osad juhid, PR-spetsialistid jne), kuid selline töö sobibki ainult teatud inimtüübile.  Saan aru, et sina soovid tööd, kus saab süveneda ja pikemalt ühe asjaga tegeleda, kuid on tööotsijaid, kes vaid vurrkannina end mobiliseerida suudavad.

Selleks, et sinu esitatud põhjused ei kõlaks liiga plakatlikult ega tunduks tühjade lubadustena, peaksid olema näiteks tööintervjuul võimeline iga argumendi kohta tooma näiteid, mis seda kinnitaks. Sellest postitusest kiirgab enesekindlust – järelikult on selleks ka põhjust.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles