H&M lubab vabrikutöölistele maksta õiglast palka

Liis Velsker
, Tarbija 24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rõivavabriku töölised Indoneesias.
Rõivavabriku töölised Indoneesias. Foto: Reuters / Scanpix

Rootsi kiirmoekett Hennes&Mauritz (H&M) teatas nädala alguses, et on loonud kindla plaani, mille ellu viimisega tõstavad nad Bangladeshis vabrikutööliste palku õiglasele tasemele.

Washington Posti andmetel toovad nad oma plaani välja kokkuvõtlikult nelja punktiga:

  1. H&M toetab tehase omanikke, et arendada palgasüsteemi nii, et see võimaldaks töötajatel ära elada. Lisaks peab tagama ületundide eest täiendava lisatasu seaduses ettenähtud piirides.
  2. H&Mi strateegilised tarnijad peaksid õiglaseid palku suutma maksta kõikidele töötajatele aastaks 2018. Selleks hetkeks puudutab nõue umbes 850 000 vabrikutöölist.
  3. H&M arendab alates 2014. aastast uue hinnastamise metoodika, et kindlustada tööjõukulud. Kui me seda teeme, siis saame olla kindlad, et küsime seesugust hinda, mis võimaldab tootjatel töötajatele õiglast töötasu maksta ja vähendada ületunde.
  4. H&M julgustab valitsusi, et viimased aktiivselt tootmisse sekkuksid, kehtestaksid miinimumpalga määra ja kontrolliksid, et töötajatele makstakse ettenähtud summasid.

Nähtavasti ei too rõivabränd oma lubadustes siiski välja, kui palju peaksid vabrikutöölised palka saama. H&M sõnab vaid, et kasutab «õiglase palga meetodit», mille on loonud Rahvusvahelise Tööorganisatsiooni palgapoliitikat haldav Daniel Vaughan-Whitehead.

Bangladesh, kus asuvad kaks H&Mi peamist tehast, on lubanud miinimumpalku kahekordistada 31 USA sendile tunni kohta. Sügisese Londoni moenädala ajal pakkusid meedias palju kõneainet sealsete vabrikutööliste kehvad töötingimused.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles