SEB tõstab järgmisest aastast sularahateenuste hindu

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pangaautomaat ja sularaha.
Pangaautomaat ja sularaha. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

SEB pank tõstab tuleva aasta 1. veebruarist mitme sularahateenuse hinda. Pank kinnitab, et hinnatõusu eesmärk ei ole lisatulu teenimine.

Kui seni said SEBi erakliendid pangakontoris sularaha kontole kanda tasuta, siis järgmise aasta veebruarist hakkab sularaha sissemakse maksma nii era- kui ärikliendile 0,3% summast ehk minimaalselt kaks eurot. Tasuta sissemakse võimalus säilib juuniorkonto omanikele kuni 100 euro ulatuses kuus. Sularaha väljamakse puhul kontoris tõuseb minimaalne teenustasu 1,92 eurolt kahele eurole.

Müntide sisse- ja väljamakse hakkab olema 3% summast ehk minimaalselt kaks eurot. Praegu maksab sissemakse 1,5% summast (minimaalselt 1,6 eurot). Lapsed saavad juuniorkontot kasutades tasuta münte sisse maksta 100 euro väärtuses kuus.

Kui sularaha sissemaksmine sisse- ja väljamakseautomaatides on hetkel ka suurte summade puhul tasuta, siis edaspidi on tasuta kuni 6000 euro sissemaksmine kuus. Piirsummast suuremate tehingute puhul tuleb maksta teenustasu 0,2% ületatavast summast.

«3,5 protsenti klientidest, kes teevad nii suuri sissemakseid, hoiab ringluses 52 protsenti sularahast. Nende klientide suunamine elektroonilisele arveldamisele tõstaks mahtusid, mis võimaldaks pakkuda soodsamaid kaardimakseid kõikidele klientidele,» põhjendas SEB muudatust.

Samal põhjusel langeb ka sularaha automaadist väljavõtmise piirmäär 2000 eurolt kuus 1000 eurole. Sellest suuremate summade puhul tuleb tasuda teenustasu 0,3% summast.

«Sularahateenuste hinnakirja muutmise eesmärk ei ole lisatulu teenimine, vaid soov suunata kaalukeeleks olevad kliendid efektiivsemate elektrooniliste maksevõimaluste juurde,» sõnas SEB juhatuse liige Eerika Vaikmäe-Koit.

Ta lisas, et eestimaalased on olnud pikka aega uhked moodsa panganduse ja makseharjumuste üle, kuid viimastel aastatel on arengud seisma jäänud.

«Sularaha osakaal maksetehingutest on endiselt pool kõikidest tehingutest ning selle muutumine on viimasel ajal väga vaevaline,» tõdes Vaikmäe-Koit, nentides, et kui Põhjamaades tehakse sularahas iga viies makse, siis Eestis endiselt iga teine. «Samas näitas Euroopa Keskpanga uuring, et Eestis on kaardimakse kaupmehele sularahamaksest 45% odavam.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles