Võõrsil elavad eestlased: välismaal ei ole arstiabi parem kui Eestis

Tiina Kaukvere
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustratiivne foto.
Illustratiivne foto. Foto: Elmo Riig / Sakala

Mitmed võõrsil elavad eestlased kirjutasid, et külastavad Eestis käies ka oma perearsti, ehkki nad peavad protseduuride eest maksma. Eestis olevat arstiabi lihtsalt personaalsem ja vahel ka kvaliteetsem.

Mik külastab Eestis käies ikka oma perearsti. «Kõik protseduurid on tasulised loomulikult ja ma olen sellega täiesti päri,» kirjutas Mik. Põhjus seisneb selles, et asjaajamine on arusaadavam ning näiteks põhjamaades ei pruugi arstiabi kvaliteet olla üldsegi parem.

«Elan juba aastaid välismaal. Kui on terviseprobleem, lähen Eestis olles oma vana perearsti juurde ja küsin tema arvamust,» kirjutas teine Tarbija24 lugeja, kelle lapsed käivad samuti parema meelega Eestis arstil. «Tavaliselt laseme aastas kord vereproovi teha ja see on muidugi tasuline. Oma tervise eest tuleb hoolt kanda ja Eesti arstid ei ole midagi kehvemad kui mujal maailmas,» kirjutas ta.

«Elan juba aastaid eemal ja alati, kui lähen koju, käin ka arsti juures ja maksan täis hinda kõige eest,» kirjutas lugeja MDL.

«Elan Soomes ja käin Eestis perearstil, seda sellepärast et olen eluaeg käinud ühe perearsti juures, tema on tuttav minu haiguslooga,» kinnitas Mari-Liis, kellel on perearstiga usaldav suhe. «Ikka endal ka parem ja kindlam, kui juba aastaid sama arsti juures käidud.»

Eestlane Suurbritannias kirjutas, et temal on perearst küll välismaal, kuid ta pole seda arsti üheksa aastat külastanud. Eestisse tulles kasutab ta Euroopa ravikindlustuskaarti ja on paar korda  saanud esmaabi jalaluu mõraga ja muude pisemate vigastustega. Samuti käib ta Eestis hambaarstil, sest siin on odavam ja hea kvaliteet.

Perearst igasse riiki

«Elame kuus kuud Eestis väljas ja kasutame kohalikku perearsti. Eestis olemise ajal kasutame loomulikult perearsti teenuseid Eestis,» kirjutas Liisa.

Üks hiljuti Saksamaale kolinud üliõpilane kirjutas, et tal on Saksamaal ravikindlustus ja ka perearst. «Juhtuski nii, et pidin teenust kasutama, mitu eriarsti pidin ka läbi kappama. Eestis, ma ei tea, kas perearst oleks saatnud nii paljudele uuringutele,» kirjutas üliõpilane, kes nentis siiski, et võõras keeles arstil käimine on väga närvesööv. Samuti teeb teda murelikuks, et tal tulevikus enam Eestis üldse perearsti ei ole. «Vahel tulen paariks nädalaks koju, no mis ma teen siis, kui arsti vaja on?»

Marju elab Iirimaal ja käib arstil, et saada retsepti. «Eestis käies olen alati käinud nii perearstil kui hambaarstil ja loomulikult maksnud hinnakirja järgi,» kirjutas Marju. Viimasel ajal on tema perearsti asemel vastuvõtte teinud võõras asendusarst, kes ei tea Marjust midagi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles