Lugejad: päkapikud võiksid lasteaias käia, kuid mitte iga päev

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lasteaias käiv päkapikk võiks kommi pigem mitte tuua.
Lasteaias käiv päkapikk võiks kommi pigem mitte tuua. Foto: Erakogu.

Tarbija24 üleskutsele vastanud lugejate seas leidus palju neid, kelle arvates võiksid päkapikud lasteaias aeg-ajalt käia, kui lapsed leiaksid sussi seest kommide asemel pigem arendavaid mänge või tervislikke snäkke.

Nii mõneski lasteaias on praegu tulised arutelud teemal, kas päkapikud peaksid käima ka lasteaias või mitte. Lugeja Sushi tõdes, et see on väga keeruline küsimus. «Mõnes mõttes on tore, kui päkapikud käivad, loomulikult lapsed rõõmustavad, kuid teisest küljest on selliseid lapsi, kes tegelevad päevad läbi lollustega ja «autasuks» leiavad siis sussi seest üllatuse. Sest kui rühmas käivad päkapikud, siis käivad nad ju kõigil lastel,» arutles ta.

«Ka meie rühmas oli selline probleem ja vanemad mõistsid, et pole õige, kui iga päev päkapikk käib. Meil käis siis korra nädalas, õpetaja valis sellise päeva, kus lapsed olid eriti tublid ja kõik pingutasid. Ja ega päkapikud pea ainult kommi tooma, lapsed on ka näiteks mandariinide, kleepekate ja muu sellise üle õnnelikud,» nentis Sushi.

Jaan kirjutas, et sellist asja ei saa nõnda üheselt otsustada, kuna kõik oleneb lasteaiast, lapsevanematest ja õpetajatest. «Kõik sõltub sellest, kui ilusaks suudetakse lastele see jõuluaeg teha,» arvas Jaan. «Seda sussi sisse pandud kommi peab oskama ka vahvalt serveerida, muidu pole välistatud olukord, kus ühel päeval kommi puudumisel tuleb suur kisa. Alustama peaks sellest, et iga lapsevanem võiks natukenegi üles näidata osavõtlikkust ja soovi aidata õpetajatega koos lastele luua koht, kuhu nad tahavad tulla. Väike kingitus pole mitte kunagi üleliiast!»

Lugeja Väints pidas mõtet heaks, kuna tulevikus oleks hea meenutada, kuidas lasteaias päkapikud käisid ja midagi mõnusat tõid. Olgu selleks siis kas või kamba peale mõni lauamäng, mida koos mängida. «Ei pea ju alati kommi pakkuma, hea oleks ju samuti mingi mandariin vms. Eks võimalusi ole erinevaid, mõnel on neid rohkem, teisel vähem,» lisas ta.

Lugeja n30 tõdes, et ühest küljest oleks see kena lastele, kelle kodus ei käi kunagi päkapikke, aga kui lapsel kodus päkapikud käivad, siis oleks see justkui ühe toreda peretraditsiooni varastamine lasteaia poolt. «Nii ju vist ka ei saa, et kommi saab vaid osa lapsi. Kui, siis ehk teha kindlaks, kellel päkapikud ei käi, ja siis panna neile enne lahkumist komm kuidagi taskusse vms, et teised ei näeks, aga laps ise oleks rõõmus,» mõtiskles ta.

Üks lasteaia õpetaja kirjutas, et nende rühmas käivad päkapikud juba neli aastat. Päkapikk toob näiteks meisterdamisülesande või -vahendid (liimid, värvilised paberid jne), mõne mängu, luuletuse, raamatu, tervisliku ampsu jne. Üllatused valivad välja ja pakivad kotikestesse lapsevanemad. «Sellised üllatused meeldivad nii vanematele kui ka lastele. Vanemad on rahul, et lastele lasteaia päkapikk kommi ei too. Lapsed tulevad igal hommikul rõõmu ja põnevusega lasteaeda, et teada saada, mis üllatus neid taas ees ootab. Ja samas saavad lapsed toodud asjadest ka hiljem rõõmu tunda.»

Mõned lugejad aga leidsid, et päkapikkudel ei tohiks lasteaedadesse asja olla. «Esiteks pole vaja nii palju magusat süüa ja teiseks ei saa ma last kaitsta teadmatute vanemate poolt soetatud asovärvidega värvitud, hüdrogeenitud taimerasva ja glükoosi-fruktoosisiirupiga valmistatud käkerdiste eest. Kodus vähemalt tean, mida lapsele annan,» nentis lugeja.

Teine lisas, et see oleks ebaõiglane nende perede suhtes, kes ei tähista jõule. «See oleks pealesunnitud religioon, mis peaks jääma koduseinte vahele. Selle loogika kohaselt, et päkapikud peaks lasteaias käima, võiks lasteaedades pidada ka nääre ning maslenitsat vms,» tõdes lugeja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles