Kuidas nutikaid kingitusi targalt kasutada?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oodatud nutikingitus võib kaasa tuua üllatuslikult suure arve.
Oodatud nutikingitus võib kaasa tuua üllatuslikult suure arve. Foto: SCANPIX

Sel aastal jõuavad paljude kingipakkide sisse nutikad kingitused - olgu nutitelefon või tahvelarvuti mõeldud siis lapsele, kaasale või endale kingituseks. Tänu internetiühendusele on nutiseadmega info jagamine väga lihtne ning pühade meeleolus on kindlasti palju hetki, mida jäädvustada. Jõululuuletuse lugemisest võib saada rahvusvaheline videohitt ning pilt seapraest võib olla just see, mida sinu välismaal reisiv laps koduigatsuse leevendamiseks näha tahab. Kuid sinu nutiseadmest on huvitatud ka küberkurjategijad – nende seisukohalt oled soetanud sisuliselt võimsa arvuti, kirjutab Vaata Maailma kommunikatsioonijuht Rica Williams.

Seega olenemata sellest, kas oled ise nutiseadme saaja või kinkija, on oluline mõelda selle turvalise kasutamise peale. Vastasel korral võid ohtu seada oma andmed ning põhjustada kahju ka rahakotile. Näiteks võib pahavaraga nakatanud rakendus kaaperdada sinu kasutajakonto (näiteks Gmail, Facebook, Twitter jne) ning võid endale teadmata hakata kasutama tasulisi teenuseid.

Nutiseadmed võimaldavad internetist veelgi suuremat kasu saada – oluline on lihtsalt jälgida, et sa sealjuures endale kahju ei teeks. Nutiseadmete kasutamine on imelihtne ning sama lihtne on sealjuures järgida turvareegleid.

Kindlasti tuleb kasutada klahvilukku, et vältida ligipääsu nutiseadmes olevatele andmetele. Ka nutiseade vajab viirusetõrjet ning operatsioonisüsteemi tuleks regulaarselt või vastavalt vajadusele uuendada. Tähelepanelik tasub olla ka turvamata avalike WiFi võrkude kasutamisel. Neid on lihtne nö «pealt kuulata». Selliseid ühendusi ei ole soovitav kasutada pangaülekanneteks, krediitkaardi andmete sisestamiseks või privaatse e-posti lugemiseks. Eelistada tuleks parooliga WiFi võrku või mobiilset internetti.

Nutiseadmete suureks plussiks on põnev rakenduste, ehk äppide maailm. Äppide maailm on kirju ning sealt leiab endale sobivad rakendused nii jalkafänn kui kodukokk. Lisaks aitavad aega veeta sajad tuhanded mängud. Kuid äppide allalaadimisel tuleb olla tähelepanelik ja eelistada operatsioonisüsteemi ametlikku poodi. Enne rakenduse allalaadimist tasub nende kohta foorumitest lugeda.

Nutiseadmetes on palju võimalusi, kuid sageli tuleb vaadata, milliseid neist hetkel kasutada vaja on. Näiteks bluetooth, mis aitab seadmetel omavahel infot vahetada, tuleks välja lülitada, kui seda ei kasutata. Nõndasamuti, kui ületad riigipiiri, võib nutiseade internetti edasi kasutada. Kui rändlusteenus (roaming) on välismaal sisse lülitatud, võivad mõned rakendused iseseisvalt internetti kasutada ning põhjustada ootamatult suure arve. Välismaale minekul tuleks 3/4G võrguteenus välja lülitada. Sisse tasub see lülitada ainult ajaks, mil tõesti internetiühendust vaja on.

Nutiseadmed võimaldavad internetist veelgi suuremat kasu saada – oluline on lihtsalt jälgida, et sa sealjuures endale kahju ei teeks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles