EMT kergitab mobiil-ID kuutasu

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: www.emt.ee

EMT tõstab alates 1. jaanuarist 2014 mobiil-ID kuutasu seniselt 64 eurosendilt ühele eurole, kuid samas kaotab ära mobiil-ID liitumistasu.

«Mobiil-ID tasu tõuseb seoses arendustega, mida EMT teeb mobiil-ID turvataseme tõstmiseks,» ütles EMT avalike suhete juht Kaja Sepp Tarbija24-le. «Samuti sisaldub kuutasus mobiil-ID SIM-kaardi maksumus ning kõrgema turvatasemega SIM on paraku ka kallim.»

Sepp toonitas, et mobiil-ID ei ole ka seni kindlasti ebaturvaline olnud, kuid nagu igas valdkonnas, tulevad ka turvatasemetes uued ja veel kindlamad lahendused ning nendega tuleb tema sõnul kaasas käia, et võimalikke intsidente juba eos ennetada.

Samas otsustas EMT tulevast aastast ära kaotada mobiil-ID liitumistasu, mis on praegu 10 eurot. Tulevikus tuleb mobiil-ID-ga liitujatel tasuda vaid riigilõiv, mis on 7 eurot. Eripakkumise korras ei pea aga EMT kliendid kuni järgmise aasta lõpuni mobiil-ID-ga liitumisel tasuma ka riigilõivu, kuna EMT otsustas selle enda kanda võtta.

EMT lisateenuste osakonna juhataja Holger Haljand selgitab EMT kodulehel, et riigilõivuta liitumine on oluline ka neile klientidele, kelle mobiil-ID sertifikaadid järgmisel aastal aeguvad. «2009. aasta oli mobiil-ID kiire kasvu aasta ja just 2014. aastal jõuab tollastel liitujatel kätte sertifikaatide aegumise tähtaeg, mistõttu otsustasimegi riigilõivu tasumise enda peale võtta.»

Senistel mobiil-ID kasutajatel, kes muudatustega ei nõustu, on võimalik EMT-ga sõlmitud leping soovi korral lõpetada.

Tele2 ei plaani mobiil-ID kuutasu (0,64 eurot) tõsta. Tele2 kommunikatsioonijuht Hans Saarvelt ütles Tarbija24-le, et nad on arutanud liitumishinna langetamist, kuid otsust veel tehtud ei ole. Ka Elisa suhtekorraldusjuht Marika Raiski kinnitas Tarbija24-le, et neil ei ole hetkel plaalis mobiil-ID teenuse hinda muuta.

Mobiil-ID on riiklik isiku tõendamise ning digitaalse allkirjastamise lahendus mobiiltelefonile. Mobiil-ID kasutamiseks ei ole vaja laadida arvutisse täiendavat tarkvara ega kasutada toimingute tegemiseks täiendavat seadet (PIN-kalkulaator vms), mistõttu on teda mugav kasutada ka välismaal. Mobiil-ID võimaldab erinevate e-toimingute tegemist ka nutitelefonis, millele ID-kaardi lugejat või kalkulaatorit lisada ei saa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles