Eestis on võimalik novembris süüa kohalikke füüsaleid

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Füüsal.
Füüsal. Foto: Stanislav Moshkov / Õhtuleht

Kuuekümnendates aastates saarlane Elle Salong pani tänavu esimest korda maha füüsalid ning vilju jätkus novembrini.

Mõte eksootilised viljad maha panna tekkis Elle Salongil sellest, et vanimale lapselapsele füüsalid väga meeldivad, kirjutab Meie Maa. «Seetõttu hakkasin füüsaliseemet otsima. Bauhofist saingi need kaks sorti, Peruu kiivimaitselise ja maasikafüüsali,» rääkis Elle.


Seemned olid väga hästi üles tõusnud ja kuna perenaine taimi ära visata ei raatsinud, siis natuke ehmatav oli see tihedus olnud küll.

Peruu taimed kasvasid pealegi väga kõrgeks, kasvuhoone tingimustes paari-kolme meetri pikkuseks. Maasikafüüsal oli kasvult mõneti tagasihoidlikum, sama viljade suurusega. «Maasikafüüsaleid hakkasime tarvitama juba juulis-augustis, peruukate valmimine võttis kaua aega. Need vajasid toestamist. Olen lugenud, et madalakasvulist füüsalit võiks kasvatada ka avamaal,» teab Elle nüüd.

Külaskäigu ajal, novembrikuu keskel oli Peruu füüsal veel vilju täis, maasika oma selleks ajaks viljad juba ammu maha lasknud.

«Nii kui Heli Kuuse raamatuski on öeldud, on füüsal selline mari, mille omadused ei halvene, need võivad +4 kuni +8 kraadi juures naturaalselt säilida pikka aega. Sel marjal on tugev kallerdumisvõime, sest sisaldab želatiini,» rääkis hobiaednik.


 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles