Kohv aitab vahetustega töötajat paremini kui uinak

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kuraditosinast uuringust tehtud ülevaatest selgus, et kofeiin aitab öösiti või vahetustega töötajatel vigu vältida rohkem kui lühikesed uinakud.

Ligikaudu 15 protsenti tööstusriikide töölistest teeb oma tööd öösiti või vahetustega. Need on töövormid, mis võivad lüüa sassi inimese bioloogilise kella ja ööpäevarütmi. Osa vahetustega töötavatest inimestest kannatab lausa häire all, mis lubab neil magada vaid lühikest aega. Vähese une tõttu on nad tööl unised ja kipuvad tegema vigu, vahendas Businessweek.com ülevaate teinud teadlaste sõnu.

Ülevaates oli peatähelepanu all kofeiini mõju just vahetustega töötavate inimeste võimetele. Selgus, et olgu kofeiin manustatud tablettide, kohvi või energiajookide kujul, on selle mõju suurem kui lühikestel uinakutel ja platseeboravimitel. Muu hulgas parandab kofeiin töötajate mälu, tähelepanu, taju ja arutlusvõimet.

Ülevaate teinud teadlasterühma juht Katharine Ker avaldas lootust, et teadmisest võib kasu olla tööõnnetuste ja vigastamise vähendamisel.

Teadlased märkisid, et enamik uuringutesse kaasatutest olid vanuses 20-30 aastat, seega peaks vanemate tööliste kohta järelduste tegemiseks korraldama lisauuringuid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles