Jõulutoidud Taani moodi, aga eesti maitse järgi

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riispuding kuulub Taani jõululauale.
Riispuding kuulub Taani jõululauale. Foto: SCANPIX

Kes traditsioonilistele eesti jõulumaitsetele vaheldust otsib, võiks proovida põhjamaade piduroogi. Esimesena tutvustab oma maa jõulutoite Taani saatkond.

Marineeritud heeringas neljale

6-8 soolaheeringa fileed

1 punane sibul

2 porgandit

tillivarsi

Marinaad:

200 ml vett

100 ml suhkrut

200 ml äädikat

5 nelki

1 loorberileht

1 spl terapipart

1 spl sinepiseemneid

Pane soolaheeringa fileed 2-4 tunniks külma vette, et eemaldada üleliigne soolasus. Keeda ülejäänud ainetest kokku marinaad ning jahuta. Nõruta heeringad ja lõika umbes 3 cm tükkideks. Lisa viilutatud punane sibul ja porgandid ning tillivarred. Vala peale jahtunud marinaad. Lase enne serveerimist külmas seista 24 tundi.

Karriheeringas neljale

4-6 marineeritud heeringa fileed

Karrikaste:

1 kl hapukoor

60 gr majoneesi

1,5 tl karrit

suhkrut

Sega kokku kastmeained ja maitsesta. Vala kaste heeringatükkidele.

Küpsetatud part õunte ja mustade ploomidega

1 part

soola, pipart

2 kooritud õuna

100 gr musti ploome

1 sibul, lõigata sektoriteks

2 porgandit, viilutada

tüümiani varsi

Kuumuta ahi 200 kraadini. Hõõru part seest ja väljast soola, pipraga ning täida õunatükkide ja mustade ploomidega. Sulge avaus paela või ka nt hambatikkudega. Pane part ahjupannile koos sibula, porgandite ja tüümianivartega. Lisa veidi vett. Küpseta umbes 2 tundi. Serveeri hautatud punase kapsa, kartulite ja praeleemega.

Hautatud punane peakapsas

Pool pead punast kapsast

200 ml punast veini

50-100 gr suhkrut

50 ml veiniäädikat

4 spl pardirasva/võid

1 kaneelikoor

Sool, pipar

Sulata potis pardirasv/või ja lisa ribadeks tükeldatud kapsas. Kuumuta keskmisel kuumusel umbes 5 minutit. Ära lase pruunistuda. Seejärel lisa ülejäänud ained, kata pott kaanega ja hauta madalal tulel 2 tundi aeg-ajalt segades. Vajadusel lisa soola, suhkrut, pipart. Punane kapsas on parim valmistatuna eelneval päeval. Sobib hästi küpsetatud pardi juurde.

Riisipuding kirsikastmega

1,3 liitrit piima

250 gr pudruriisi

1 vaniljekaun

1 spl sool

1 spl suhkrut

150 gr kooritud mandleid

200 ml vahukoort

Kuumuta piim aeglaselt kuni keema, lisa riis ja poolitatud vaniljekaun. Keeda madalal kuumusel 30-50 minutit, aeg-ajalt segades. Kui riis on pehme, võta pott tulelt ning lisa juurde sool ja suhkur. Eemalda vaniljekaun ja jäta jahtuma (pudru võib valmis keeta ka eelneval päeval).

Tükelda kooritud mandlid  peale ühe, mis jääb ühele sööjale jõuluõhtuks pudru seest leida.  Kui kasutad koorimata mandleid, siis vala neile peale kuuma vett ja  pähklit kahe sõrme vahel veidi pigistades lööb koor lahti. Sega tükeldatud mandlid ja vahustatud vahukoor jahtunud riisipudruga.

Kirsikaste pudingile:

700 gr külmutatud kirsse

200 gr suhkrut

500 ml vett

3 spl maisitärklist

Pane kirsid koos vee ja suhkruga potti ning aja keema. Keeda nõrgal tulel 5-10 min. Sega tärklis veidikese veega ja lisa kirssidele kogu aeg segades, kuni kaste pakseneb ja hakkab keema. Maitse, vajadusel lisa suhkrut. Serveeri riisipudinguga.

Pudingi sisse pandud terve mandli leidja peaks püüdma seda hoida varjatuna, kuni kõik on magustoidu söömise lõpetanud. Mandli leidja saab väikese kingituse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles