Tööotsija blogi: suhtlen «liiga vabalt»!

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

CV-Online on pannud kolm tööotsijat oma kogemustest ja läbielamistest blogima, pakkudes omalt poolt juurde nõustaja kommentaari. Tarbija24.ee toob aadressil parimamet.wordpress.com ilmuvad värsked blogipostitused veidi lühendatud kujul ka oma lugejateni.


Müügiesindaja, laojuhi, auto- ja tõstukijuhi ning trükiplaatide valmistajana töötanud 22-aastane tartlane Tanel Tiirik, kellel on omandamisel sotsiaaltöö ja sotsiaalpoliitika bakalaureusekraad Tartu Ülikoolis, on olnud töötu alates möödunud aasta novembrist.


Seekord käis Tanel CV-Online’i karjäärinõustajaga vestlemas ning kirjutab:

Esimene samm – enda tugevuste kaardistamine

Kõigepealt hakkasin täitma lehte «Mis teeb mind tööandja jaoks atraktiivseks?» (teadmised, kogemused, võimed, sünnipärased eeldused, oskused, isiksuse omadused, muud omadused/asjaolud).

Lihtne oli ajada segamini oskusi, teadmisi ja omadusi, kuid enese müümine vestlusel peab olema selge. Muidugi ei tohi valetada ning tuleb rääkida tõtt.

Mängisime läbi tööintervjuu

Kõige rohkem aega võttis tööintervjuu läbimängimine. Karjäärinõustaja küsis minu käest enamlevinuid küsimusi ning pärast tegime kokkuvõtte minu jutust. Vastused polnud küll halvad, kuid karjäärinõustaja soovitas mul need ümber sõnastada ning üleliigne informatsioon välja jätta.

Pean hakkama tegema tööd endaga, et valmistuda paremini vestlusteks. Ma ei pannud tähelegi, kui kasutasin slängi, mida ei tohiks kasutada. Vestlust ei ole võimalik küll pähe õppida, kuid peegli ees harjutamisest oleks kasu. 


Iseenda SWOT-analüüs

Lisaks jagati materjale, kuidas õppida ennast paremini tundma. SWOT-analüüsi kasutatakse enamasti äriidee testimiseks, kuid seda saab edukalt kasutada ka enda tugevuste, nõrkuste, võimaluste ja ohtude kirja panekuks. Kaasa sain ka näidised korraliku kaaskirja loomiseks.

CV-d pole vaid ühte tüüpi

Mulle oli uudiseks erinevate CV tüüpide olemasolu. Lisaks tavalisele ehk kronoloogilisele CV-le on olemas funktsionaalne CV, mis keskendub võtmeoskuste kirjeldamisele ning seda tasub kasutada siis, kui sisened tööturule, soovid eriala vahetada või oled pikalt töölt eemal olnud.

Karjäärinõustaja Ivika Borni kommentaar:

Taneli tugevus on hea analüüsivõime. Kui tema kogemustest rääkisime, sai mulle selgeks, et ta on läbi mõtelnud ja leidnud põhjuseks, miks ta mõningatel konkurssidel ei ole pärast intervjuud ikkagi valituks osutunud. See näitab, et ta on teadlik ka oma nõrgematest külgedest. Nüüd on tarvis nendega tegelema hakata.

Taneli puhul ei jää ka kindlasti märkamata tema positiivsus ja tugev eneseusk sellesse, et ta peagi töö leiab.

Kandideerides sind huvitavale ametipositsioonile, on vaid heast CV-st vähe – tuleb enda teadmisi ja oskusi silmast-silma presenteerides neid tööandjale ka «müüa».

Tanel peaks end intervjuul veidi enam kontrollima. Kui tunned end ebakindlalt, siis tasub vastamisel jääda selle küsimuse raamesse, mida sinult küsiti. Ära hakka laiemalt vastama ega pikalt heietama. Väldi pikki lauseid, mille lõpp võib «ära kaduda».

Funktsionaalne CV on tõepoolest hea neile, kellel on erialast kogemust vähevõitu, kes on töötanud palju erinevatel ametikohtadel või siis jällegi ühetaolistel ametikohtadel erinevates ettevõtetes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles