Internetist ostetakse jätkuvalt nõuetele mittevastavat elektroonikat

Liis Velsker
, Tarbija 24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koduelektroonika.
Koduelektroonika. Foto: Peeter Langovits / Postimees

Tehnilise Järelevalve amet (TJA) teatab, et paljud internetipoodides pakutavad elektroonikaseadmed ei vasta jätkuvalt Euroopa Liidus kehtivatele nõuetele, mistõttu ei tohi neid siin müüa ega kasutada.

Nõuetele mittevastavaid raadio-, elektri- ja elektroonikaseadmeid Eestisse tuua ei lubata, maksu- ja tolliamet hävitab need või saadab saatjale tagasi.

Sel aastal on maksu- ja tolliamet esitanud TJA-le 1697 päringut 12840 seadme nõuetele vastavuse kontrollimiseks. Viimastel aastatel on kõige enam nõuetele mittevastavusi tuvastatud mobiiltelefonide, tahvelarvutite, videoregistraatorite, GPS seadmete ning alarmseadmete puhul. Peamiseks rikkumiseks on Euroopa nõuetele vastava CE-märgistuse, vastavusdeklaratsiooni ning tootja identifitseerimist võimaldavate andmete puudumine, mis viitab sellele, et seadme tehnilised nõuded on täitmata.

Eestis läbivad kõik väljastpoolt Euroopa Liitu saabunud postisaadetised tollikontrolli, mille üheks osaks on nõuetele vastavuse kontroll. Eestisse võib tuua ainult CE-märgistusega ning markeeritud raadio-, side- ja elektroonikaseadmeid. CE-märgistuse ja markeeringu olemasolu kontrollib TJA.

TJA soovitab enne internetipoest ostu sooritamist koguda seadme kohta võimalikult palju informatsiooni. Seadme tutvustus peab sisaldama infot tüübi, mudeli numbri ja tootja kohta, samuti kinnitust seadme Euroopa nõuetele vastavuse kohta. Väga oluline on müüjalt küsida seadme vastavusdeklaratsiooni (Declaration of Conformity), mis kinnitab toote vastavust Euroopa nõuetele. Kui internetipoe poolt antav info seadme kohta on ebatäpne või arusaamatu, tasub seade ostmata jätta.

Oluline on teada ka seda, et kõiki raadio-, elektri- ja elektroonikaseadmeid ei tohi igal pool maailmas edasi müüa ja kasutada. Põhjuseks on regiooniti erinevad tehnilised nõuded ja raadiosageduskasutus. Eesti sageduskasutusega mittesobivad raadioseadmed töötavad siin häiretega ja põhjustavad häireid ka teiste seadmete töös. Teistes regioonides kasutamiseks mõeldud mobiiltelefonid, mis ei vasta Euroopa nõuetele, ei pruugi Eesti sidevõrkudes töötada. Selliste telefonide kasutamisel võivad sideteenused jääda kättesaamatuks ning sideoperaatoril on õigus häireid tekitava telefoni kasutamist piirata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles