Tele2 ja EMT said eksitava reklaamlause pärast ettekirjutuse

Liis Velsker
, Tarbija 24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
EMT reklaamplakat. Illustratiivne foto.
EMT reklaamplakat. Illustratiivne foto. Foto: Arno Saar / Õhtuleht

Mobiilioperaatorid EMT ja Tele2 said eelmine kuu tarbijakaitseametilt ettekirjutuse, mis kohustab neid lõpetama oma nn reklaamväite kasutamist.

Nimelt sundis amet EMT-l 3. detsembriks lõpetada reklaamväite «4G kiireim Eestis» eksitaval viisil kasutamise tarbijatele suunatud teabes. Tele2 peab 13. jaanuariks 2014 lõpetama oma reklaamides lause «Tele2 on kõige soodsam» kasutamise.

2. juulil 2013 võttis tarbijakaitseamet menetlusse väite «4G kiireim Eestis». EMT põhjendas kasutusel olevat fraasi Tehnilise Järelevalve ameti (TJA) viimaste mõõtmistulemustega, kus tuvastati, EMT pakub turul kiireimat mobiilset internetti. Tarbijakaitse leidis aga seepeale, et EMT 4G on «kiireim» üksnes LTE tehnoloogia üleslaadimiskiiruse osas. LTE tehnoloogia allalaadimiskiirus on võrdne aga Tele2.

«Tegemist on eksitaval viisil teabe esitamisega, kuivõrd puudub igasugune viide sellele, mis aspektidest tulenevalt EMT 4G kiireim on. Siinjuures tuleb siiski lähtuda ka sellest, et tehnoloogiaid on erinevaid ning ei saa eeldada, et tarbija mõistaks asjaolu, et mõtlete LTE tehnoloogiat. Juhul kui mõõtmistulemustest tuleneks Teie igakülgne üleolek kõikides tehnoloogiates nii üles- kui allalaadimiskiiruse poolest teistest konkurentidest, siis oleks võimalik kasutada absoluutväidet «kiireim»,» reageeris tarbijakaitse oma vastuses.

EMT teatas siiski, et oleks õige võrrelda omavahel EMT ja Tele2 LTE keskmiste üles- ja allalaadimiskiiruste kombinatsioone, mitte aga ühe või teist eraldi. «Eeltoodust nähtub, et EMT LTE keskmine üles-ja allalaadimise kiiruste kombinatsioon on kokkuvõtvalt siiski suurem kui Tele2 LTE alla- ja üleslaadimiskiiruste kombinatsioon,» kinnitas firma.

Pika vaidluse tulemusena leidis amet, et EMT on rikkunud tarbijakaitseseaduse paragrahvi 123 lõiget 2. Tarbijakaitse kohustas seaduse alusel lõpetama väite «4G kiireim Eestis» ja selle variatsioonide eksitaval viisil kasutamise, s.t eelkõige eemaldama väite tarbijatele suunatud teabest, kus puudub mistahes selgitus kiiruse asjaolude kohta.

Tele2 eemaldas vaid lause esimese poole

9. juulil algatas tarbijakaitseamet haldusmenetluse seoses väitega «Kõik teavad, et Tele2 on kõige soodsam» ning Smart kõnekaardi pakkumisega «Võta suvel vabalt».

Nädala pärast selgus, et Tele2 on otsustanud hoolimata eriarvamusest loobuda väite esimesest poolest «Kõik teavad, et», kuid jätkata lausega «Tele2 on kõige soodsam» ning tegeleb Smart kõnekaardi pakkumise «Võta suvel vabalt» eksitavuse likvideerimisega. Tarbijakaitseamet juhtis Tele2 tähelepanu menetlustele ja teatas, et lause ei saa jääda ei müügiesinduste klaasseinadele ega mujale kanalitesse.

Tele2 vastas seepeale, et lause «Tele2 on kõige soodsam» ei ole eksitav. Operaatorfirma ütles, et lähtub nimetatud lause kasutamisel uuringust, mida korraldatakse iga nädal ning kus küsitletakse sadat isikut. Tele2 märkis, et antud reklaamlausega ei soovita võrrelda ühtegi konkreetset teenusepaketti ega teostada hinnavõrdlust, vaid rõhutada avalikku arvamust, mille kohaselt usub/arvab suurim grupp küsitletutest, et Tele2 on kõige soodsam sideoperaator.

Tarbijakaitse hinnang oli, et uuringus küsitletakse liiga vähe inimesi (100 iga nädal) ning isegi kui 40-50 protsenti vastanutest leiab et Tele2 on kõige soodsam sideoperaator, ei ole see piisav. Tele2 oli nõus, et uuringu järgi ei saa väita, et «kõik teavad, et Tele2 on kõige soodsam», kuid selle järgi saab teha üldistuse, et Tele2 on kõige soodsam.

Vaidluste tulemusena leidis tarbijakaitseamet, et Tele2 rikub lausega «Tele2 on kõige soodsam» reklaamiseadust ning kohustas Tele2 lõpetama väite eksitaval viisil kasutamise.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles