Ravimifirmad ei tohi arstidele enam kingitusi teha

Tiina Kaukvere
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ravimite tootmine ravimifirma Sanofi-Aventis Prantsusmaa tehases.
Ravimite tootmine ravimifirma Sanofi-Aventis Prantsusmaa tehases. Foto: Sanofi-Aventis/Denis Félix / Corbis

Ravimitootjate liit kinnitas üldkogul eetikakoodeksi muudatused. Muuhulgas keelab eetikakoodeks ka igasutuste kingituste ja hüvitiste andmise arstidele. Samas lubatakse seminaridel-konverentsidel pakkuda kuni 80 eurot maksvat toidukorda.

Eetikakoodeksiga keelatakse ära igasuguste kingituste, rahaliste või mitterahaliste hüvitiste (näiteks meelelahutusürituste pileteid, reisid, kinkekaardid, kirjatarbed, märkmepaberid) andmise või pakkumise. Samuti on sätestatud, et teabe- või õppematerjalide ning meditsiiniliseks kasutamiseks mõeldud esemete väärtus peab jääma 6,40 euro piiresse ja olema otseselt  tööga seotud.

Muudatustest väärib märkimist veel punkt, millega kehtestatakse piirmäärad tervishoiutöötajatele pakutava toitlustamise osas. Toitlustamine on lubatud vaid seminari, konverentsi või muu teadusürituse raames. Muudatuse kohaselt ei tohi ühe toidukorra maksumus Eestis ületa rahalist piirmäära 80 eurot koos käibemaksuga inimese kohta.

«Väljaspool Eestit lähtutakse toitlustamisel sihtkohariigis kehtestatud piirmääradest,» ütles ravimitootjate liidu juhataja Riho Tapfer.

Lisaks peavad ravimifirmad avalikustama tasud, mis makstakse tervishoiutöötajatele, proviisoritele ja farmatseutidele näiteks konsultatsioonide eest igal aastal.

Esmane andmete avalikustamine toimub aastal 2016 aasta 2015 andmete põhjal. «Kuna see muudatus rakendub alles kahe  aasta pärast, siis avalikustamise täpne kord täpsustub mõnevõrra hiljem,» kinnitas Riho Tapfer.

Muud muudatused jõustuvad tuleva aasta jaanuaris. «Üldjoontes on Euroopa Liidu liikmesriigi ravimitootjate rahvuslikud eetikakoodeksid üks-ühele koopiad EFPIA (Euroopa Ravimitootjate Assotsiatsioon) koodeksist,» selgitas Tapfer. Erinevused tulevad tema sõnul mõningatest seadusandlikest nüanssidest, kuid erinevusi jääb järjest vähemaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles