Äikese korral tasub seadmed vooluvõrgust välja lülitada

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Äike võib palju pahandust teha.
Äike võib palju pahandust teha. Foto: Toomas Huik

Elion soovitab äikese korral kõik elektroonikaseadmed välja lülitada ning eemaldada voolujuhe seinakontaktist.
 


Samuti on soovitav eemaldada seinakontaktist juhtmeta telefoni ja ka digiboksi-ruuteri liinijuhe ning teleri ja raadio antenni juhe.

Lisaks soovitab Elion kasutada ülepingekaitset. Osa ülepingekaitsmetest on varustatud ka telefoniliini pesadega, mis võimaldavad kaitsta digiboksi-ruuterit ning juhtmeta telefone liigpinge eest.

Ülepingekaitse kaitseb vaid juhul, kui hoones või korteris on korralik maandusega vooluvõrk. Pikse otselöögi korral kaitseb hoonet korralikult paigaldatud piksekaitse. See ei kaitse hoones olevaid seadmeid liigpinge impulsside eest.

Elektroonikaseadme kahjustuse tekkeks ei peagi alati pikne lööma otse elektri- või telefoniliinidesse. Impulsside tekkeks on piisav näiteks pikse maasse löömine umbes kahe kilomeetri kaugusel elamust või hoonest.

Ülepingest või pikselöögist tekitatud kahju ei kuulu elektroonikaseadmete garantiitingimuste alla, sest see ei ole seotud tootja põhjustatud tingimuste ja nõuete rikkumisega. Seega - ülepingest tekitatud seadmete remondi peab kinni maksma seadmete kasutaja.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles