Tööotsija blogi: olen motiveeritud ja nutikas

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

CV-Online on pannud kolm tööotsijat oma kogemustest ja läbielamistest blogima, pakkudes omalt poolt juurde nõustaja kommentaari. Tarbija24.ee toob aadressil parimamet.wordpress.com ilmuvad värsked blogipostitused veidi lühendatud kujul ka oma lugejateni.


Tõlgi ja korrektorina töötanud ning keskonnakavade ja -mõõdikute väljatöötamisega kokku puutunud 28-aastane tallinlanna Lea Jalukse, kel on bakalaureusekraad keskonnatehnoloogia erialal Tartu ülikoolist, on töötuna arvel 2009. aasta juulist.

Seekord palus CV-Online Leal ennast kiita ja välja tuua seitse head põhjust, miks peaks üks tööandja teda palkama.

Lea kirjutab:


Enese kiitmine on midagi sellist, mida ma ei oska. Inimese väärtus peaks ilmnema tegudest, mitte enesekiitusest – need on käibetõed, meie moraali osa.  Ma kahtlustan, et sedasorti tööandja, keda ma otsin, ei vaja töötajat, kes ennast hiilgavalt hästi turustada oskaks. Samas ei saa ükski tööandja minu headest omadustest teada, kui ma nendest talle ei räägi, eksole…

7 põhjust, miks just mina!


Nutikus


Ma olen tark ja oman väga mitmekülgsetelt elualadelt suurt eklektilist teadmistekompotti. Reaalalal olen ma andekas – riigieksamitel sain matemaatikas ja füüsikas vastavalt 100 ja 95 punkti. Humanitaarala on see, millele ma olen suure huviga keskendunud – tõlkimine, ajalugu, kasvatusteadused, teoloogia, ilukirjandus, sotsioloogia, kirjakunst ja käsitöö. Tööandja jaoks tooks siit välja suure õppimisvõime ja laiad huvialad.

Motiveeritus

Mõni inimene otsib tööd rikkuse või staatuse saavutamiseks. Minule on ametialane eneseteostus melodramaatiliselt väljendudes elu ja surma küsimus. Ma pean saama end tööalaselt tõestada. Punkt.

Missioonitunne

Osaliselt kattub eelmisega, kuid on rohkem väljapoole suunatud. Ma tahan maailmast teha elamiskõlblikumat paika. Ma tahan muuta inimeste mõtteviisi. Mind tõesti pahandas sügavalt Elioni uue telereklaami idee, et «öko-» on eesliide, mis ullikeste iseehitatud digiboksile ette sobib. Puukallistaja, jah olen!

Analüüsivõime ja altruism

Ma saan aru küll, et kolmandas punktis mainitud isikuomaduse väljatoomine teeb mind ihaldusväärseks töövõtjaks vaid vähestele ettevõtetele. Igal mündil on kaks poolt ja igal probleemil/konfliktil/olukorral tavaliselt veelgi rohkem. Ma olen võimeline neid nägema ja arvesse võtma.

Väljendusoskus

Ma oskan oma mõtet paberile panna ja suuliselt esitada. Ma ei pelga seda teha avalikult. Ma oskan kirjutada väga tiheda mõttega lauset. Ma oskan tekstist tabada kaheti mõistetavaid väiteid ja neid selgemaks parandada. Väljendusoskuse alla lisan ka suhtlemisoskuse. Ma ei pelga konflikti - teatud juhtudel on oskus suu puhtaks rääkida väga oluline.

Detailsus

Ma soovin olla alati detailideni täpne ja viimistletud. See tähendab, et mõni ülesanne võtab mul rohkem aega kui muidu, aga lohakus on asi, mida ma endale andestada ei taha.

Keerulistest olukordadest väljatulemise oskus

Ma olen ehitanud oma sallist ja seljakotist kandelina ja kõndinud poolteist kilomeetrit bussipeatusest koju, üht magavat last seljas ja teist süles kandes. See läheb eelmise omadusega veidike vastuollu, aga lisaks sellele, et ma tahan olla alati hästi ettevalmistunud ja detailideni teemaga kursis, on elu ja – noh, mis siin pattu salata – laiskus mind päris hästi bluffima õpetanud. Ma eelistan seda vältida, aga kui mind heidetakse vette tundmatus kohas, siis hakkab loovus tööle ja ma ujun välja.

CV-Online`i turundusjuhi Raimo Matvere kommentaar:

Lea, kiitus sulle selle eest, et enda jaoks ebameeldiva ülesande siiski ära tegid. See näitab sinu võimet end kokku võtta. Ka igas töös tuleb ette hetki, kui tuleb tegeleda asjadega, mis ei meeldi. Inimesi, kes võivad väita, et tegelevad ainult neile meeldivate ülesannetega, on väga vähe.

Mõtle enda tugevustest rääkimisele kui loomulikule osale oma igapäevaelust. Noore lapsevanemana oled kindlasti oma sõprade-sugulastega jaganud rõõmu laste arengu ja uute selgeksõpitud oskuste üle. Sama loomulikult peaksid suutma rääkida ka enda tugevustest ja saavutatust. See on igati enesekindel, kohane ja väärikas käitumine, kui sa ei blufi ja teed seda viisakas stiilis.

Soovitan ka sul tõsiselt mõelda selle peale, kuidas sa kirja pandud tugevusi tööintervjuul konkreetsete näidetega kinnitaksid. Oled küll välja toonud mõned faktid, kuid tõestusmaterjal peaks olema veidi tummisem. Eriti analüüsivõime  ja motiveerituse osas. Need on omadused, mida toovad välja paljud. Kuidas sina ses osas silma paistad?

Punkt number 5 sinu loetelust vastab tõele. Ma nautisin selle tänase postituse lugemist – ladus, julge ja hoogne. Mind hakkab aina enam sinu postitusi lugedes kummitama idee sellest, et sa oleksid väga hea autor mõnes ökoteemalises või loodushoidu puudutavas internetiportaalis. Ma soovitaks sul lugeda ja aeg-ajalt kirjutada rohelistele teemadele keskendunud portaali Bioneer. Nad oleksid uute autorite üle kindlasti rõõmsad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles