Saku: võrdne aktsiis tõstaks õlle hinda poole võrra

Tiina Kaukvere
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saku õlletehase juht Margus Kastein tehase Tartu esinduse laoruumis.
Saku õlletehase juht Margus Kastein tehase Tartu esinduse laoruumis. Foto: Kristjan Teedema

Spekulatsioonina läbi käinud idee viia õlle aktsiis võrdseks viina aktsiisiga, tõstab Saku õlletehase kinnitusel õllepudeli hinda 45-75 protsenti.

«Spekuleerides mõttega võrdsustada kange alkoholi ja õlle aktsiis, jõuame olukorda, kus pudel odavat viina maksab sama palju kui kolm õlut. See oleks tarbimise mõjutajana väga ohtlik tase,» arvas Saku õlletehase juhatuse esimees Margus Kastein.

Saku originaali pudeli hind tõuseks viinaga võrdse aktsiisi puhul ligi 45 protsenti ja kange õlle, näiteks Tauruse, hind 75 protsenti.

Kasteini sõnul ei vasta tõele meedias eile ringelnud väide, et ühel tasemel viina- ja õlleaktsiis kergitaks pudeli Saku originaali hinda 24 senti. «Siin on tehtud oluline arvutusviga. Arvestamata on jäänud käibemaks ning kaubanduse juurdehindlus. Tegelik hinnatõus oleks peaaegu 40 senti – see on rohkem kui kolmandik praegusest õllepudeli hinnast.»

Saku originaali pudeli keskmine hind ketikauplustes on praegu 89 senti. 24 senti oleks aktsiiside võrdsustamisel puhas aktsiisitõusu mõju, millele tegelikus hinnakujundused lisandub käibemaks (20 protsenti) ja kaubanduse juurdehindlus. Kogu tõus on seega ligi 40 senti. Saku originaali pudel hakkaks maksma umbes 1.29 (hinnatõus 45 protsenti).

Õlle aktsiisi lähendamine viina aktsiisile tõstaks Kasteini hinnangul omakorda kange alkoholi tarbimist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles