Kiika põhjanaabri kööki: Rootsi jõulutoidud

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lussekatter’eid küpsetavad Tallinnas näiteks Pagaripoisid.
Lussekatter’eid küpsetavad Tallinnas näiteks Pagaripoisid. Foto: Toomas Tatar

Kes traditsioonilistele eesti jõulumaitsetele vaheldust otsib, võiks proovida põhjamaade piduroogi. Sel nädalal tutvustab oma maa jõulutoite Rootsi suursaatkond. Neid roogi valmistab suursaatkonna kokk jõuludeks.

Safranisaiad lussekatter (luutsinakiisud)

25 saia jaoks

3 g safraniniite

50 g pärmi

2 ½ dl suhkrut

3 dl piima

1 muna

150–200 g võid

1 tl soola

750 g nisujahu

1 ½ dl rosinaid

Pintseldamiseks

1 muna

2 spl vett

•    Purusta safran uhmris koos suhkrutükiga. (Soovitatavalt aegsasti: tilguta peale veidi konjakit ja lase paar päeva seista). Pudista pärm segamisnõus ja sega paari supilusikatäie piimaga. Sulata või, lisa piimale. Lisa ülejäänud koostisosad (peale rosinate) ja sega tainas köögikombainis kokku (10 minutit). Lisa ettevaatlikult suurem osa rosinatest ja lase tainal 30 minutit toatemperatuuril kerkida. Jaga tainas 25 osaks ja rulli need piklikeks umbes 10 cm pikkusteks vorstikesteks. Jäta 10 minutiks katte alla seisma, rulli need seejärel kaks korda pikemaks ja keera otsad tagasi teineteise poole rõngasse, üks ots ühtepidi, teine teistpidi. Pane keeru keskele rosin. Aseta saiad määritud küpsetusplaadile ja lase katte all kerkida umbes 90 minutit või kuni need on poole suuremad. Küpseta 220-kraadises ahjus 5 minutit. Klopi kokku muna ja vesi ja pintselda saiad üle. Lase plaadi peal jahtuda.

Heeringa-munasalat gubbröra (vanamehesegu)

4–6 inimesele

6 muna

2 munakollast

2–3 tl Kalle kaaviari (Kalles kaviar on müügil ka Eesti poodides, tuubi sees)

125 g anšoovisefileed

1 väike kimp peterselli

1 väike kimp tilli

1 kimp murulauku

•    Keeda munad kõvaks, koori ja haki. Pane kaussi koos munakollaste ja kaaviariga. Sega kokku. Haki anšoovisefileed ja sega hulka. Lõika till ja murulauk peeneks ja haki petersell. Sega kõik kokku ja serveeri segu külmalt. Kõige parem on panna segu lusikaga tumedale leivale, nt ümara kujuga suupistetena, kaunistuseks peale väike sidrunitükk. Juurde sobib juua õlut.

Janssoni kiusatus Janssons frestelse

6–8 inimesele

1,2 kg kartulit

400 g sibulat

375 g anšoovisefileed

6 dl vahukoort

soola, valget pipart

soovi korral veidi riivsaia

võid

•    Koori kartulid ja lõika peenikesteks kangideks. Koori sibul ja lõika õhukesteks viiludeks. Prae pannil väheses võis kergelt pehmeks, kuid ära pruunista! Määri ahjuvorm võiga ja kata põhi kartuliga, lisa pool sibulast ja pool anšoovisest. Pane peale veel üks kiht kartulit ja ülejäänud sibul ja anšoovis. Kata lõpetuseks kartulikihiga. Vajuta pind siledaks, keera paar tiiru pipart pipraveskist peale ja raputa veidi soola. Kalla peale vahukoor, nii et see jääb natuke läbi kartuli paistma. Kõige peale lisa paar noatäit võid ja raputa soovi korral riivsaiaga üle. Küpseta 250-kraadises ahjus umbes tund aega.

Graavilõhe sinepikastmega

6 inimesele

750 g värsket nahaga lõhefileed

1 dl suhkrut

1 dl soola

1 dl hakitud tilli

1 tl purustatud valget pipart

Kaste

2 spl Rootsi sinepit (mahedat)

1 tl Dijoni sinepit

2 spl suhkrut

1 ½ tl punaveiniäädikat

soola, valget pipart

2 dl õli (mitte oliiviõli)

hakitud tilli

•    Roogi lõhe. Tee naha sisse paar lõiget. Sega sool, suhkur, pipar ja till. Raputa segu filee mõlemale küljele. Lase toatemperatuuril marineerida 2–4 tundi. Aseta 24–48 tunniks külma (pööra paaril korral teisele küljele). Loputa väheses külmas vees ja lõika õhukesteks viiludeks, mitte liiga naha lähedalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles