Mis vahe on mandariinil, klementiinil ja satsumal?

Tiina Kaukvere
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mandariinid.
Mandariinid. Foto: Margus Ansu / Postimees

Praegusel ajal on poes mandariinide kõrval veel ka satsumasid ja klementiine. Kuidas need viljad õigupoolest erinevad?

Mandariinid on tsitruseliste perekonda kuuluva hariliku mandariinipuu väikesed ja pehme koorega viljad, mille põhiline kasvatamispiirkond on Kagu-Aasias, kirjutab Viljade Maailm. Kõrghooaeg on detsembris-jaanuaris, kui kasvupiirkondades algab saagikoristushooaeg. Mandariinid ei ole nii happelised kui apelsinid ja neis leidub alati seemneid.

Satsumat hakati Euroopasse tooma Jaapanist Satsuma provintsist, sellest ka nimi. Viljad on läikiva ja õhukese koorega, mis paistab täpiline - need on eeterliku õli paunakesed koores. Satsumat on väga lihtne koorida, vili on maheda maitse, mahlase viljaliha ja ilma seemneteta. Erinevalt teistest tsitruselistest, on satsumad eriti õrnad, kuid nende pehme koore ja membraani tõttu pole tihti võimalik kannatada saanud vilja ära tunda.

Klementiin on hariliku mandariinipuu üks sortidest, mis sai oma nime 1902. aastal. Klementiinide koor on sile ja läikiv ning nad on magusamad ja mahlasemad kui mandariinid. Kehtib ka reegel, et mida väiksem on klementiin, seda magusam.

Hea lugeja, anna teada, millises poes müüakse kõige kvaliteetsemaid mandariine, klementiine või satsumasid!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles