Ettepanek: ilutulestiku müümise aega tuleks piirata

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poisikeste jaoks on mürtsu tegemise hooaeg juba alanud.
Poisikeste jaoks on mürtsu tegemise hooaeg juba alanud. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Üldjuhul jään oma arvamustega ikka sõprade ringkonda ja ei tee suurt kära sellest. Aga nüüd on saanud mõõt täis ja tahaks tervelt Eestilt küsida, mille pagana pärast on tarvis detsembri kuu keskel juba pommitada ilutulestikuga, kirjutab Tarbija24 lugeja Viia Leben.

Kas mitte ei ole advendi- ja jõuluaeg rahu aeg? Miks ei võiks ilutulestikku müüa nädal enne aastavahetust? Pommitagu siis, kui õige aeg ja ohutus kohas. Väga jube on magama sättides kuulata pauke akna all. Võtke mõistus ükskord pähe ja olge inimesed! Pidage natukenegi kinni tavadest, kus oli rahu ja vaikus. Kära ja mürtsu jaoks on ju oma aeg ja päev.

Tasub teada

Pürotehnikat müüv ettevõte Arnika kirjutab oma kodulel, et ajavahemikul 23.00 - 7.00 ei ole lubatud asulates või muudel tiheasustusega aladel heliefektiga pürotehnilisi tooteid kasutada. Keeld ei kehti uusaastaööl ja kohaliku omavalitsuse ilutulestiku korraldamise loa olemasolul.

Lõhkematerjaliseadusega kehtestati teatud toodetele müügikeeld 1. novembrist kuni 26. detsembrini. Müügipiirangu alla kuuluvad tooted, mille kasutamisel tekib pauguga heliefekt (müra), mis on suurem kui 90 db.

Täiskasvanutele kasutamiseks lubatud raketid, milles on pürotehnilist ainet üle 45 grammi, ja patareid, milles on pürotehnilist ainet üle 100 grammi, müügipiirangu alla ei kuulu, vaatamata sellele, et kaasneb paugulaadne efekt (ilutulestiku loomulik heli).

Paugutite müük ja kasutamine on endiselt lubatud ainult ajavahemikul 27. detsembrist kuni 1. jaanuarini (kaasa arvatud). Paugu defineerimisel lähtutakse Euroopa standarditest ning pauguks ei loeta praginat, vilet ja sahinat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles