TV3: Kohtla-Järve Oru linnaosa vesi sisaldab lubatust 30 korda rohkem benseeni

Raul Sulbi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kaader TV3 videost

Kohtla-Järve Oru linnaosa elanikud tassivad juba novembri lõpust endale joogivett paakautost, sest ilmnes, et nende kraanist tulev vesi sisaldab lubatust 30 korda rohkem benseeni.

Terviseameti andmebaasis on Oru linnaosa joogivee andmed alates 2003. aastast ja kõikide analüüside tulemused näitavad benseeni sisalduseks 0.1 mikrogrammi liitris, vahendas TV3 «Seitsmesed uudised».

«Benseen mõjub tervisele suurtes kontsentratsioonides, kuna ta on kantserogeen, esimese grupi kantserogeen, ta on samuti normeeritud joogivees. Põhimõte on selline, et neid peaks olema nii vähe kui võimalik. Kui pidevalt juua vett, milles benseen ületab normi, suureneb risk haigestuda vähki,» rääkis terviseameti keskkonnatervise osakonna juhataja Leena Albret.

Möödunud aastal aga sarnast kontrolli ei tehtud, sest Oru Kodu valmistus veemajanduse üleandmiseks firmale Järve Biopuhastus. Tänavu kevadel tegutsema asunud uus operaator tegi esimese süvakontrolli 14. oktoobril ja võetud veeproov näitas tulemuseks, et Oru joogivees on benseeni lubatust suisa 30 korda rohkem.

«Kahjuks ei oska me öelda, miks ja kust kohast see probleem on tekkinud, sellega tegelevad edasi keskkonnainspektsioon ja keskkonnaamet ning samuti terviseamet,» rääkis Madli Sarv Järve Biopuhastusest.

Albret tunnistas, et benseeni nii suure sisalduse põhjus pole teada, kuid ilmselt on reostunud ka põhjavesi, sest nii trassist kui puurkaevust võetud proovis on mõlemas benseen sees.  

Probleemile lahenduse leidmiseni veab Järve Biopuhastus inimestele tsisternidega joogivett.

«Plaan on keskkonnainvesteeringute keskusele esitada kevadisse vooru rahastamistaotlus. Ja arvatavasti siis raha saamisest projekti elluviimiseni võib võtta aasta, ehk et sügisel on võimalus, et saame Orule nõuetele vastava joogivee,» rääkis Sarv.

«Sinnamaani, kui ka ei leita ajutist lahendust, tuleb vedada elanikele tsisterniga puhast joogivett,» sõnas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles