Kas pipraviin aitab kõhugripi vastu?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viin.
Viin. Foto: Tairo Lutter / SL Õhtuleht

Rahvameditsiinis tuntakse pipraviina kõhuhädade leevendajana ning nii mõnigi tarvitab jooki siis, kui külmetushaigus ligi kipub. Tartu Ülikooli farmakognoosia dotsendi Ain Raali hinnangul on selle toime kaheldav.

Esmalt peaks Raali sõnul täpsustama, mida pipraviina all mõeldakse – kas musta pipra (Piper nigrum), hariliku paprika ehk punapipra (Capsicum annuum) või hoopis mõne muu pipra kaasabil saadud viina. «Paprikaviinast pole nimetatud juhtudel küll leevendust mõtet otsida, iseasi on külmetushaigusi ravida harilikust paprikast valmistatud pipraplaastritega,» lausus dotsent.

«Eeldatavasti peetakse siiski silmas musta pipra lisandiga viina, mida tuntakse hea rahvapärase vahendina esmajoones kõhulahtisuse korral,» arutles ta ja nentis, et eriti tõhusaks peetakse sellist pipraviina bakteriaalse kõhulahtisuse korral, mis kaasneb näiteks reisimisega.

Pipraviina seesugune mõju on Raali sõnul teaduslikult põhjendatav mustas pipras leiduva eeterliku õli ja selle koostisainete antimikroobse toimega, millele omakorda lisandub alkaloid piperiini mitmekülgne, sealhulgas seedetegevust korrastav mõju. «Muuhulgas võib, aga ei pruugi, piperiin parandada rea ravimite omastatavust organismi poolt, muutes nende toime seeläbi tõhusamaks,» sõnas ta.

«Vähemalt osaliselt võib kogu eelnevaga seletada ka pipraviina nn kõhuvalu vastast toimet, küll aga on selle toime just külmetushaiguste ja iseäranis kõhugripi puhul kaheldav. Kõhugripi korral tuleks viiruse elutegevusest tulenevad mürgised jääkproduktid just organismist välja viia, mitte iga hinna eest püüda kõhtu kinnistada,» tõdes Raal.

Teisalt tuleb Raali kinnitusel arvestada pipra ja kange alkoholi ärritava mõjuga seedetrakti limaskestadele, mille tulemuseks võib olla soovitule vastupidine tulemus: kõhuvalu teke või selle suurenemine. «Näiteks haavandtõve ning mao- ja soolepõletike korral on selline rahvapärane vahend täiesti vastunäidustatud, mis muudab need vaevused veelgi piinarikkamaks,» toonitas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles