Paljud potijõulupuud külma ei talu

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Parafiiniga kaetud puu kasvama ei lähe.
Parafiiniga kaetud puu kasvama ei lähe. Foto: Andres Haabu

Aianduspoodides on eri suuruses ja mitut sorti potijõulupuid, paljud neist aga ei talu Eesti talve või on nende juured potti panekul läbi raiutud.

«Üldiselt kehtib potipuude puhul reegel, et mida väiksem on puu, seda suurem on tõenäosus, et see läheb kasvama,» rääkis aianduskeskuse Hortes turundusjuht Sigre Parm. Kui väiksed puud on potis kasvatatud, siis suured puud võetakse põllult ning nende juured on läbi raiutud. «Jõuluaja nad peavad vastu, aga ellu jääda küll ei pruugi,» sõnas Parm.

Eestis müüakse aianduspoodides potipuuna ebaküpresse, küpresse, kadakaid, kuuski ja nulge. Hortese müüja Andrus Kala sõnul on potipuudest üks kõige populaarsemaid Kanada kuusk Conica, mida müüakse mitmes suuruses ja mida kasvatatakse potis. «Ta lõhnab palju rohkem kui tavaline kuusk,» kiitis Kala.

Müüja sõnul on Conica aeglase kasvuga, võib aastate jooksul sirguda kuni kahe meetri kõrguseks ning on hästi kompaktse vormiga. Puud välja istutades tasuks jätta talle paar-kolm meetrit kasvuruumi. «Ta on aias ilus soolovormina ja tahab, et ümber oleks ruumi,» jagas müüja soovitusi. Samas sobib Conica väga hästi aia jõulupuuks.

Päike  võib kõrvetada

Tema kolleegi Mari Kurreli sõnul ei osteta Conicat mitte ainult jõuluajal, vaid ka kevadel. Kurrel rõhutas, et kui potipuu kevadel õue viia, siis tuleks jälgida, et päike seda ära ei kõrvetaks. Kui istutada Conica varjulisemasse paika, siis pole varjutust vaja. Välja võib teda viia alles siis, kui maa on sulanud ja saab juba kaevata.

Horteses on müügil Conicad, mis on kaetud kunstlumega. «Selle saab õue viia, sest ta kasvab sellest lumest välja. Uued kasvud tulevad peale ja see lumi kulub maha,» rääkis Mari Kurrel. Mõned Kanada kuused on kaetud parafiiniga, mis meenutab paksu lund. «See kuusk jääbki selliseks, see ei ole enam elus,» tõdes müüja. Hortese turundusjuhi sõnul saab aga sellise kuusega mitu jõuluaega peetud, kui seda hästi pakkida ja hoida.

Samuti potis müüdav Hiina kadakas Stricta talub hästi Eesti talve ning selle võib kevadel välja istutada. Hiina kadakas on koonilise kujuga ning teravate sinakasroheliste okastega. «Ta on aeglase kasvuga, kasvab kuni 1,5 meetri kõrguseks, aga selle eest on hästi matsakas,» iseloomustas müüja Andrus kadakat. Strictale sobib aias poolvarjuline kasvukoht.

Samuti võib hiljem aeda ümber istutada nii potis kasvanud tavalist kuuske kui ka hõbekuuske.

Potipuudena müüakse suureviljalisi küpresse ja ebaküpresse. Ebaküpress Top Point on punaka tüve ja oksaga ning vajab aias kasvamiseks niiskemat pinnast ja varjulisemat kasvukohta. Samas ei pruugi ta vastu pidada käredale pakasele.

Kindlasti aga ei ela üle Eesti talvi suureviljalised küpressid. Jõulupuuna ostetud küpressi võib suvel tõsta rõdule või terrassile. Tumeroheliste pehmete okastega Kaukaasia nulg peab vastu küll pakases, kuid talle võib Hortese tootejuhi Lea Mässi sõnul saatuslikuks saada kevadine päike, kui mullapind on alles külmunud, ja siis pole abi isegi varjutamisest.

Juba aastaid on Eestis müügil Austraalia päritolu araukaaria ehk toakuusk. «See on meie kliimas puhas toataim,» rõhutab Hortese turundusjuht Sigre Parm. Araukaaria kasvab hästi valges kohas ja eelistab jahedamat ruumi, seda eriti talvel. Eestis võib toakuusk kasvada kuni paari meetri kõrguseks.

Järsku soojamuutust ei talu

«Siiani pole keegi tulnud meile ütlema, et ostsin potipuu ja see suri ära. Küll on see probleem olnud tavaliste jõulupuudega,» rääkis Parm. Potipuudele meeldib valge ja jahe ruum. «Veranda oleks potipuule parim paik,» kinnitas Hortese turundusjuht. Kui potipuudel ei tule noort kasvu, siis võib müüja Andrus Kala sõnul neid järk-järgult hakata harjutama jahedusega. «Puu ei talu järsku temperatuurimuutust, inimene ka ei taha kohe külmast sooja minna,» sõnas müüja.

Kui potipuu on toas siiski endale noored kasvud kasvatanud, siis jahedasse seda enam viia ei või, kuna kasvud on hästi õrnad. Verandal või kasvuhoones võib potipuud edasi kastes hoida kevadeni, kuni selle saab välja istutada. Tavalised taimekahjurid potipuid üldjuhul ei ähvarda, vaid Kanada kuusele Conicale võivad villtäid liiga teha.


Tasub teada

•    Potipuud tahavad head kastmist, et mullapind oleks kogu aeg niiske.

•    Puu piserdamine veega aitab okastel paremini peal püsida.

•    Piserdatud puu lõhnab paremini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles