Nutikas idee: üllatusmuna mänguasjade uus elu jõuluehtena

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Iga lapsevanem teab, et ühel hetkel on kodus suur hulk väikseid üllatusmuna mänguasju, millest mängitakse vaid mõne üksikuga. Kapinurgal tolmu koguvatest väikestest leludest aga saab meisterdada lastepäraseid jõuluehteid.

«Üllatusmuna mänguasjadest jõuluehete tegemiseks on vaja vaid liimipüstolit ja fantaasiat,» on Tallinnas tegutseva Rewilli huvikooli juhataja Helena Kirt veendunud. Kuna liimipüstolist tulev liim on kuum, siis soovitab ta jõuluehteid teha koos vanematega.

Traditsioonilise jõulukuuli tegemiseks läheb vaja ehtetoorikut ning pisut värvi, millega pall enne ilustamist katta. «Palli värvimiseks sobib hästi akrüülvärv, sest guašš võib hakata murenema,» jagas ta nõuandeid. Nii värvi kui ka toorikuid müüakse käsitööpoodides.

Edasi on aga kõik imelihtne. Törts liimi pallile ja väike mänguasi selle peale. Mõne minutiga valmib kuldne kera, mida ehivad väiksed autod, ning hõbedane pall, millel seisavad Disney muinasjuttude tegelased. See viimane, tõsi küll, meenutab pisut I ilmasõjaaegset meremiini. Kui palju neid peale panna, on iga tegija enda valik. Soovi korral võib kuuli kasvõi üleni kujukestega katta. Kui kujukesi on rohkem, siis võib neist sama tehnikat kasutades teha ka jõulupärja. Ka selle toorikud peaksid käsitööpoodides olemas olema.

Kirdi kinnitusel on sellise töö jaoks liimipüstol parim vahend, sest PVA värv kuivab liiga kaua ning Moment ning Super Attack tüüpi liimid ei sobi lastele meisterdamiseks.

Ka jõulupaela tegemiseks piisab liimipüstolist. «Jõulupaelaks sobib kõige paremini kangast pael ja mida laiem see on, seda rohkem on kinnituspinda,» jagas Kirt soovitusi.

Järgmise ehte tegemiseks valib Helena Kirt välja väikse kujukese, kelle nime ja rolli täiskasvanud ei tea, aga kes ilmselt laste maailmas on tuntud tegelane. Kirt lõikab tüllist väikse riba ja kinnitab selle käsitöötraadiga. Jälle pisut liimi ning kujuke saabki tiivad külge. Et tiivad ikka hästi hoiaksid, lõikab Kirt nende servad pisut teravamaks. Kui aga kujukese algne välimus on kõike muud kui jõululik, siis soovitab Kirt selle eelnevalt akrüülvärviga üle värvida. Kui aga tundub, et jõuluehtel võiks pisut rohkem sära olla, siis on abiks vana sädelev küünelakk, mis ingli särama paneb.

Kui aga suurest meisterdamisest ikka veel mõni kuju üle on, siis saab seda edukalt kasutada kingikoti ehtimiseks. Näiteks võib poodides müügil olevalt kinkekotilt ära võtta pabernööri ja asendada selle uhkema paelaga. Klõps, klõps, kinnitab Kirt paela koti külge ja teeb seejärel samast paelast uhke lipsu, mille liimib klambri kohale. Lipsu peale aga liimitakse tähtsailmeline Fiona. «Selline kott seisab kapi peal küll vähemalt jaanipäevani, kui just vanemad ei sekku,» arvab fotograaf uhket pakendit pildistades.

Kui aga lapsel on mõni eriti armas üllatusmuna mänguasi, siis soovitab Kirt piparkoogimaja teha selline, et lemmiktegelane sinna sisse elama mahuks. Üllatusmuna mänguasju saab kasutada ka lastepeo ajal joogiklaaside märgistamiseks, et need peomöllus segi ei läheks. Selleks on vaja vaid veidi kahepoolset teipi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles