Soolane jõuluhõrgutis: tulised tšillikastmed

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tšillist saab mitmeid põnevaid kastmeid.
Tšillist saab mitmeid põnevaid kastmeid. Foto: SCANPIX

Postimees avaldab soolase jõuluhõrgutise konkursile laekunud ja äramärgitud retsepti. Retseptide autoriks on Kaisa Ling.

Tuline Sriracha

Suur kotitäis tšillipipraid, soovitatavalt punaseid, kuid sobivad ka rohelised vm

Klaasitäis õunaäädikat

Paar supilusikatäit suhkrut või mett või agaavisiirupit

Peotäis küüslauguküüsi

Mitu suurt sortsu kalakastet või sojakastet

Kõik asjad panna blenderisse ning blenderdada peeneks püreeks. Seejärel on kaks võimalust: autentsema sriracha saamiseks panna kaste kaanega anumasse ning lasta sel toatemperatuuril fermenteerida viis päeva kuni nädal, seejärel kuumutada ning süüa/purki panna. Teine ning kiirem variant on kaste valada potti ning läbi kuumutada, veidi pakseneda lasta ja seejärel kohe kasutada.

Ettevaatust - tegu on väga terava kastmega, kuumuseastet saab kõige paremini reguleerida, valides vastav tšilli, mahedamateks suured fresnod või poblanod või midagi sarnast. Kastme paksust saab reguleerida veega, kuid sriracha on minu arust parem veidi paksemana.

Magus tšillikaste

Võrdne hulk suhkrut(kasutada võib ka mett või agaavisiirupit) ja riisiäädikat (nt klaasitäis)

Paar küüslauguküünt

Veerand klaasi vett

Paar väikest tšillit või kuivatatud tšillit (Mina kasutan igapäevaselt linnusilma, sellel puhul piisab paarist helbest.)

Sortsud kalakastet või sojakastet (NB ka sojakastmetes on gluteeni, mina kasutan gluteenivaba sojakastet)

Natuke kuiva šerrit/saket

Paksendamiseks tärklisevett (maisi-, või kartulitärklis või mõni muugi paksendaja)

Kõik koostisosad tuleb  kõrgel tulel keema ajada. Seejärel tuli väikseks keerata ning pidevalt segades ning kastme paksust kontrollides segada sisse paksendaja, kuni on saavutatud vedel geel. Panna pudelisse ning nautida.

Mõlema kastme juures on oluline saavutada õige tasakaal terava, magusa, küüslauguse ja soolase maitse vahel. Maitseid saab ka kuumutamise jooksul tasakaalustada.

Mõlemad kastmed säilivad külmkapis kaks-kolm nädalat. Minu kogemuse kohaselt ei kesta üle nädala, kui kodus on vürtsiarmastajaid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles