Neli moodust, kuidas vähendada pühadestressi

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kuna jõuludeni on vaid neli päeva aega ja pärast jõule tuleb mõelda ka aastavahetuse tähistamisele, siis pole mingi ime, et paljud inimesed kogevad pühadestressi.

Pole oluline, kas stressi tekitab pühademenüü koostamine, kingituste ostmine või lihtsalt tunne, et sa ei jaksa pühadega tegeleda, siin on mõned nõuanded, kuidas pühadest tingitud stressi vähendada, kirjutab GalTime.

Kõigepealt tasuks teada, et pühadestress on täiesti normaalne nähtus. Selle asemel, et endale pidevalt paanikat tekitada ja meelde tuletada, et sa oled stressis, soovitavad eksperdid hoopis esitada endale küsimusi. Küsi endalt näiteks, miks sa oled sel hetkel nii õnnelik/rahulik/närviline? See paneb su aju vastuseid otsima ja tõenäoliselt sa ka leiad vastuse.

Järgnevalt on välja toodud neli nõuannet, kuidas pühadestressi vähendada.

1. Tuleta endale meelde, et sa ei pea olema täiuslik. Üks peamisi asju, mis pühade ajal stressi tekitab, on mure raha pärast. Kuid sellel järgneb arvamus, et pühade ajal peab kõik perfektne olema. Ekspertide hinnangul tuleneb selline mõte sellest, et inimene ei pea end piisavalt heaks. See, kui sa pole täiuslik, ei tähenda veel, et sa poleks piisavalt hea! Aktsepteeri seda ja liigu edasi.

2. Unusta oma ootused. Näiteks ameeriklastel on pühade ajal kombeks kas lõbutseda või pühasid karta. Erinevus tuleneb sellest, millised on inimeste ootused. Kui lõpetad uskumise, et inimesed on muutunud, siis on lihtsam külalistega hakkama saada. Võltsootused tapavad võimaluse, et tunned pühade ajal rõõmu. Lase end lõdvaks ja su stressitase alaneb.

3. Keskendu sellele, mis sul olemas on, mitte sellele, mis sul puudub. Kui sa keskendud ainult sellele, mis sul puudu on, siis suurendad negatiivseid emotsioone. Kirjuta igal hommikul paberile viis asja, mille eest sa tänulik oled. Kui keskendud sellele, mis sul olemas on, siis suureneb su enesekindlus ja stressitase alaneb.

4. Leia oma põhjus. Paljud inimesed ei tea, mille jaoks on nad sündinud. See võib tekitada frustratsiooni. Pühade ajal võivad üksindustunne ja lootusetus võimust võtta, aga kui sa tead, mis on sinu eesmärk ja mis põhjusel sa oled olemas, siis on nende tunnetega kergem toime tulla. Sel viisil välistad võimaluse, et negatiivsed tunded võivad stressi suurendada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles