HTC Desire lummab disainiga

Kuldar Kullasepp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: HTC

Mõni aeg tagasi Eestis müügile tulnud HTC Desire on võitnud eestlaste südamed ja rahakotid. Tele2 müüs esimese partii telefone läbi vaid kolme päevaga.


Taiwani telefonitootja HTC on mõneti märkamatult tõusnud nutitelefonide tipptootjate hulka ja hammustamas üha suuremat tükki ka siinsest telefoniturust.

Varem eelkõige Microsoft Windowsi mobiilsel operatsioonisüsteemil põhinenud telefonide kõrvale tekib tootjal üha enam Androidil põhinevaid telefone, nendest kaks on hiljuti jõudnud ka Eesti poelettidele – Desire ja Legend.

Esimene neist on õigupoolest peaaegu identne Eestis mittemüüdava Google’i enda Nexus One telefoniga, teine aga mõneti odavam, kuid silmale vahest ilusamgi Legend.

Disain nagu Macil

Kuigi nutitelefonid on muutunud järjest odavamaks, siis endiselt on tegemist hoolega rahakotti kergendavate seadmetega. Näiteks Legendi eest tuleb välja käia napilt üle 7000 krooni. Ent kui selle kasutaja teeb enamat kui mõned telefonikõned ja SMSid, siis võib investeering end isegi ära tasuda.

Mis Legendi puhul esmalt silma jääb on disain. Õigupoolest eeldaks niivõrd ilus ja minimalistlik disain veelgi kõrgemat hinnasilti. Legendi korpus on «unibody» disain, mis tähendab, et suur telefon on ühes tükis.

Sellise disaini tõi üldsuse ette esimest korda Apple, kelle Macbook Pro sülearvutid samuti nii tehtud on. Kasutaja jaoks tähendab see ilusat ja vastupidavat disaini ja unikaalsust, mida pole vastu panna ühelgi teisel telefonil.

Võrreldes Xperia X10ga on HTC Legend mõneti väiksem, selle ekraan on 3,2-tolline ja resolutsioon 320 x 480 pikslit. Kahte ekraani võrreldes on selge, et Xperia ekraan on teravam ja mahutab rohkem. Küll ei maksaks aga ka Legendi kirkale AMOLED-ekraanile midagi ette heita. See on vägagi mugav ka eredas päikesevalguses.

Legendi alumiiniumist korpus teeb alaosas huvitava pöörde – kui tavaliselt on telefonid kõik lamedad, siis selle alumine osa on nurga all. Sama disainielementi kasutati ka Legendi eelkäija, disainiauhindadega pärjatud Hero puhul. See unikaalne disainikäekiri toimib aga telefoni käes hoides suurepäraselt – telefon istub pihus väga mugavalt.

Võrreldes Xperia X10ga on juba praegu värskeimat Androidi versiooni kasutav Legend ka veidike aeglasem. Kui Xperiat jooksutab 1 GHz protsessor, siis Legendi sisemuses on 600 MHz protsessor.

Kasutamist silmas pidades tähendab see üldjuhul veidike aeglasemalt avanevaid programme. Tavakasutajat ei tohiks see aga absoluutselt häirida, sest igapäevaseid toiminguid tehes ei pea kunagi n-ö telefoni järel ootama.

Optiline «hiir» tekitab vastakaid tundeid

Telefoni alaosa keskel paikneb väike hõbedane ring, mille sees must täpike. Selle musta täpi sees on väike andur, mis jälgib sellel tehtavate liigutuste suunda. Piltlikult öeldes on see kui tagurpidi keeratud laserhiir.

Varem on HTC kasutanud väikest ümarat pallikest, mille abil on võimalik telefoni juhtida, nüüd on see asendatud aga optilise «trackball’iga». Reaalselt pole seda vaja kunagi kasutada, sest tegemist on ju puutetundliku ekraaniga telefoniga. Küll on seda aga vaja näiteks pildistamisel.

HTC Legendil on viiemegapiksline kaamerasilm, mis saab hakkama nii fotode kui video salvestamisega. Viimase kvaliteet pole küll teab mis hea, kuid meeldejäävad hetked saavad salvestatud. Foto tegemine on aga optilise juhtnupuga üllatavalt ebamugav.

Tavaliselt on nutitelefonid varustatud küljel asuva spetsiaalse nupuga, Legendiga tuleb aga pilt klõpsata sellesama väikese nupuga. Et telefoni pildistamise ajal stabiilsena hoida, tuleb appi võtta mõlemad käed – vastasel juhul lükkad pöidlaga pilti tehes telefoni kaadrist välja.

Kasutajaliides aitab eelistuses selgusele jõuda

Kuigi mõlemad vaadeldud telefonid kasutavad sama operatsioonisüsteemi, siis kasutamiskogemus veidike erineb. HTC väljatöötatud Sense kasutajaliides on paljude lemmikuks ja kuigi Sony Ericssoni mugandus on kiiduväärt, siis HTC jätab vähemalt siinkirjutajale parema mulje.

Kui Xperia X10’l on kolm virtuaalset «töölauda», siis Legend hiilgab koguni seitsmega. See tähendab seitset erinevat ekraani, kuhu paigutada programmid ja widget’id ehk väikesed programmikesed nagu näiteks kalender või lemmikkontaktid. Kuna telefoni kasutamise mugavuse otsustab kasutajaliides, siis peab ka telefoni soovija poes kindlasti oma väljavalituga enne ostmist mõned minutid veetma.

Ilus, kuid mitte nii võimas

*600 MHz protsessor
*3,2-tolline AMOLED ekraan
*Värske Android 2.1 Eclair operatsioonisüsteem
*Auhinnatud Sense UI kasutajaliides
*Hind 7000 krooni on nutitelefonide hulgas pigem soodne
*Lisatarkvara Android Marketist

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles