Loe, kuivõrd erineb ettevõtetes jõulude tähistamine mujal maailmas

Linda Pärn
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kutsusime lugejaid üles kirjutama sellest, kuidas mujal maailmas töötajatega jõule tähistatakse. On firmapeod mujal erilisemad kui meil?

Näiteks lugeja Kesk-Euroopast kirjutas, et neil võetakse pühade puhul ette reis kogu kollektiiviga. Ettevõte teeb kõikidele töötajatele välja nädalavahetuse külastuse naaberriigi pealinna.

Lugeja, kes elab ja töötab Soomes, andis teada, et pühade puhul toimub töötajatele pidulik õhtusöök kohalikus restoranis.Teine eestlane Soomest kirjutas, et neil korraldab ettevõtte jõuluõhtusöögi laeval. Lisaks pakutakse samal päeval firma sööklas tasuta lõunat ja enne jõululaupäeva saab igaüks praktilise kingituse. «Peab ütlema, et siiani on olnud asjalikud vajalikud kingitused nagu mahla tegemise masin või vokkpann jne,» tõi ta näiteks.

Inglismaal elanud eestlane, kes töötas varem 50 töötajaga firmas, andis teada, et neil renditi tavaliselt jõulupeoks klubi, kuid peo iseloom väga pühadega seotud ei olnud. «Sellel kõigel oli jõuludega seos vaid selles osas, et klubi oli kaunistatud väheke jõulupärasemalt ja lasti üksikuid jõululaule. Boss pidas lühikese kõne ja siis läks põhimõtteliselt napsutamiseks ja tantsimiseks,» kirjutas ta. «Lisaks saime mõlemal aastal e-kaardi juhtkonnalt/omanikelt ning jõulupreemiat 2 kuupalga ulatuses.»

Viimase kommentaari peale imestas samuti Inglismaal töötav Al, et nende ettevõttes nii suuri preemiaid ei jagata. «Kindel et nädala- ja kuupalka sassi ei aja? Mina saan tavaliselt nädalapalga lähedase kinkekaardi,» lisa ta napilt.

Kerttu lisas omalt poolt, et töötab Inglismaal kontoris, kus on umbes 100 töötajat. «Meil toimub jõulupidu restoran-hotellis, kuhu mõned on isegi reserveerinud toa. Töötajad peavad partneri toidu-joogi kinni maksma ja firma kompenseerib selle töötajale 20 naela ulatuses. Need, kes otsustavad jõulupeole mitte minna, saavad 20-naelase kinkekaardi.»

Šotimaal töötav eestlane kirjutas, et neil on töötajad kutsutud õhtusöögile pubisse, hiljem võetakse ka napsu ja tantsitakse, tasub tööandja. «Midagi erilisemat ei ole organiseeritud, kes soovib, võib üksteisele kaarte või jõulukinke jagada.»

Saksamaal töötav lugeja Rekka kirjutas, et neil said kõik töötajad kopsaka jõulupreemia. «Soome boss lendas lennukiga Saksamaale ja ulatas kõigile ümbriku, milles oli 1900 eurot. «Ma arvan, et ei ole Eestis kuigi raske anda või kinkida töötajatele 300-500 eurot, olgu siis firmas palju töölisi tahes, aga kahjuks on Eesti tööandjad väga koid ja koonrid.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles