Lugeja küsib: kas tütrel on õigus nõuda elatist, kui maksin isa konto asemel tema enda kontole?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

«Kohtu poolt oli mulle määratud elatis - kolm aastat enne tütre 18-aastaseks saamist. Kohtuotsuses oli kirjas, et raha pean kandma isa arvele, mina aga kandsin tütre arvele. Ma isegi ei arvanud, et teen midagi valesti - kuna ka isa ise saatis alati sms-e kui raha kuu alguses ei olnud laekunud - et kanna tütrele raha,» kirjutab lugeja.

«Nüüd andis tütar mu (isa õhutusel) kohtutäituri kätte ja nõuab uuesti kõike kolm aasta elatist - väites, et kuna raha ei laekunud isa arvele, siis ei ole ma raha kandnudki! Ülekanded tütrele on tõestatavad konto väljavõtetelt. Kas mul on õigus tütrelt see temale kantud raha nüüd tagasi nõuda? Kuna kasvatan üksi 9-aastast tütart ja saan suhteliselt väikest palka, kas pean nüüd kartma, et mu auto müüakse lihtsalt võlgnevuse katteks maha - sest mul lihtsalt ei ole sellist summat talle korraga kanda. Proovisin saada kokkuleppele, et maksan siis osade kaupa - ka sellisel juhul nõuavad, et kuumakse oleks kaks korda nii suur, kui oli esialgne elatis. See käib mul aga üle jõu! Kas mul ei ole nüüd enam mingit õigust, sest maksin ju tütrele juba korra selle raha - ja nüüd pean uuesti kõik maksma?» küsib ema.

Vastab jurist  Hanna Kivirand õigusbüroost Puurits & Partnerid.

Kui kohtuotsuses on kirjas, et peate elatisraha kandma lapse isa kontole, siis teatud osas olete kohtuotsust tõepoolest rikkunud. Elatise kandmine lapse enda kontole oleks eeldanud eelnevat kokkulepet Teie ja lapse isa vahel.

Siiski olen arvamusel, et pangakonto väljavõttega saate täitemenetluse alustamisel kohtutäiturile tõendada, et olete ikkagi kohtuotsusega väljamõistetud elatist maksnud ja täitemenetluse läbiviimiseks alust ei ole.

Loe lisaks nõuandeid samal teemal või küsi tasuta nõu vastused.ee lehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles