Ühe pere lugu: miks me otsustasime jõulukinkidest loobuda

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Blogija Heather Greenwoodi perekond otsustas 2011. aastal, et nad ei tee jõulukinke, vaid keskenduvad pigem hetkes elamisele. Sel ajal oli neil taolise otsuse langetamiseks ka hea põhjus: perekonnal oli plaanis aasta aega maailmas ringi reisida.

«Ütlesin oma kahele pojale, et jõuluvana ei pruugi meid üles leida ja nad olid sellega nõus,» selgitas Heather. 2012. aasta lõpus oli perel aga raskem kingitusi vältida, sest nad olid just reisilt naasnud ja kodus oli kombeks ikka sugulastele kinke teha, kirjutab iVillage.

«Olime just koju tagasi jõudnud ja väsinud. Mõte sellest, et nüüd tuleks hakata paaniliselt kingitusi otsima, tekitas vastumeelsust. Eriti arvestades seda, mida kõike me erinevates vaesemates riikides olime reisi jooksul näinud. Lapsed mõistsid meid ja aitasid välja mõelda, mida kinkide asemel teha: bowling'ut mängida, küpsiseid valmistada ja perega uisutamas käia.»

Selleks, et lapsed jõuluvana täitsa ära ei unustaks, said nad jõuluvanalt kirjad, kus viimane neid kiitis ja kirjutas, et nende kingitused saadetakse lastele, kes neid tõesti vajavad.

Kui lastel oli kinkidest kerge loobuda, siis täiskasvanud ei tahtnud Heatheri pere otsust hästi mõista. Heather rääkis, et nad andsid kõigile aegsasti teada, et neile ei pea kinke tegema ja jõuluõhtusöögile paluti külalistel tuua kinke, mida saab kohapeal tarbida, näiteks veini ja maiuseid.

«Aga mingil põhjusel arvati, et meie perekonna otsus kinkidest loobuda on kuidagi solvav või et me kritiseerisime seda, kuidas teised oma jõule tähistasid - kinkidega. Me ei teinud jõule maha, me lihtsalt otsustasime sel ajal rohkem endale pühenduda.»

«Meie pere armastab jõuludega kaasnevat ärevust. Meile meeldib, et sugulased saavad jõulude ajal kokku ja me kaunistame jõulude ajal oma maja nagu teisedki... Aga selle asemel, et meie majas oleks ema, kes tunneb jõulude ajal suurt stressi kinkide ostmise ja jõululaua katmise pärast, oli meie majas ema, kes oli valmis tundide kaupa lastega lauamänge mängima ja kuuma kakaod nautides jõulufilme vaatama.»

Head lugejad, kas teie peres tehakse jõulude ajal kingitusi? Kas oleksite valmis jõulukinkidest loobuma?

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles