Euroliit saatis abimakarone ja -helbeid palutust poole rohkem

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa abimakaronid
Euroopa abimakaronid Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Eesti Punane Rist maadleb tellitust ligi poole suurema koguse Euroopa Liidu abimakaronide ja teraviljahelveste mahutamise ning jagamise korraldamisega.

Eesti Punase Risti esinaine Riina Kabi ütles, et aasta tagasi telliti abivajajatele jagamiseks nisujahu, teraviljahelbeid ja makarone, mida saadetakse nüüd aga tunduvalt suuremas koguses.

Nisujahu saadeti küll 50 tonni tellitust vähem, ent näiteks teraviljahelbeid 263 tonni asemel 404 tonni ning makarone 332 tonni asemel 452 tonni.

Seetõttu on Punasel Ristil probleemid lisaruumi leidmisega, sest kohalikud omavalitsused on pakkunud abi hoiustamiseks ja jagamiseks välja väiksemad ruumid, kui nüüd ootamatult vaja.

Abimakaronid, jahu ja helbed tulevad Eestisse mitmes jaos kuni juulikuuni ning jagatakse kohe ka abivajajatele.

Eile jagati Pärnus 17 tonni makarone ära nii kiiresti, et linna sotsiaaltöötaja oli üllatunud ning kõhkles, kas abi sai ikka õigetele inimestele, sest Punane Rist seda ei kontrollinud.
Kabi oli sellise suhtumise peale nördinud. «Omavalitsuse sotsiaaltöötajad peaksid tulema kõnelema nende inimestega, kes järjekorras seisavad. Öelda ajalehes, et ei tea, kas nüüd õiged inimesed ilma ei jäänud – noo, see on kena lähenemine. Mine ikka ja vaata ise,» arvas Kabi.

Tema sõnul ongi enamasti sotsiaaltöötajad abijagamisel kõrvuti Punase Risti inimestega ja just nende asi oleks siis makaronisületäiega lahkujalt küsida, kui suurele perele süüa viiakse.

Abivajajaid tagasi ei saada

Ülevaade abisaajatestki on just omavalitsuse sotsiaaltöötajatel ja Punane Rist vaid organiseerib jagamist, märkis Kabi. Ta kinnitas, et nemad kedagi järjekorrast tagasi ei saada.

«Kui inimene tuleb ukse taha abi paluma, kuidas ta siis ei saa? Kuidas meie saame öelda, kas ta on abivajaja või mitte? Ma ei näe mingit põhjust abi andmisest keelduda,» sõnas Kabi.
«Võib-olla pole tal sugugi kerge tulla sinna järjekorda seisma, igal inimesel on oma väärikus,» selgitas ta.

Ainus tingimus abijagamisel on see, et see ei tohi minna müügiks. Inimesed annavad toiduabi saamisel oma allkirja ja nende nimekirjade põhjal kontrollitakse, et abi ei kuritarvitata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles