Valgust ja helgust

Tiina Kolk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mõjutas kodu kujundust: akendest avanev kaunis vaade Kassisaba pargile.
Mõjutas kodu kujundust: akendest avanev kaunis vaade Kassisaba pargile. Foto: Priit Grepp

Järjekordsele aasta kodu konkursile tõmmatakse joon alla mõne nädala pärast, kuid juba praegu on selge, et lemmikuks on kujunenud skandinaavialik heledus ja lihtsus.

Aasta kodu konkurssi korraldava ajakirja Kodukiri peatoimetaja Malle Pajula jutu järgi valitseb valge värv seekord nii seintel kui ka tekstiilidel ja mööblil. «Valge eelistamist põhjendatakse meie kliimaga, valguseihalusega ka pimedamal aastaajal – valge muudab meele erksamaks,» ütleb Pajula.

Kui umbes viis aastat tagasi pakkusid konkursikodudele inspiratsiooni idamaad, baroksed kujundid ja ka Eesti rahvusmustrid, siis pärast seda hakati järk-järgult liikuma heleda skandinaaviapärase sisustusstiili poole ning nüüdseks on see juba valdavaks saanud.

«Eks sisustusmoodki käi lainetena,» nendib Pajula. «Valgetele seintele valitakse saatjaks moodsam Skandinaavia stiilis mööbel või siis pöördutakse kohalike vintage-poodide või nn kirikuabide toel tagasi 1960ndate Rootsi või Norrasse.»

Väga armastatud on naturaalsete materjalide ja väikeste lillemustriliste sitskangastega bullerbylik Põhjamaade romantika, eeskujuna nimetatakse mitmeid selle kandi filme ja teleseriaale.

«Põhjamaise suuna taga on ka üks nelja tähega suur kaubamaja, kust paljud eestlased soodsama hinnaga sisustuskaupa ja koduvärskendust ostmas käivad. See valik on meie kodude stiili mõjutanud,» tõdeb Pajula.

Tavapäraselt valitakse aasta kodu konkursil ka rahva lemmik, 1.–15. jaanuarini saab oma lemmikkodule hääle anda netilehel www.aastakodu.ee/rahvalemmik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles